Ledare: Sänk räntan
En räntehöjning skulle ge ytterligare bränsle åt de krafter som förvärrar konjunkturläget.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
ska bli ytterligare en höjning av reporäntan. Två räntehöjningar under hösten flaggade Riksbanken för vid den senaste räntehöjningen i juni. Men mycket har hänt sedan den prognosen gjordes. Lågkonjunkturen har satt sina spår även i Sverige nu och kommer att förvärras under nästa år. Orderingångarna minskar. Inflationstakten är samtidigt på väg ned. Oljepriset har sjunkit kraftigt och livsmedelspriserna har gått ned.
Arbetslösheten är på väg upp. Antalet nyanmälda jobb minskar. Det är glasklara signaler om att vi är på väg in mot en svagare tillväxt. Därför behövs ingen räntehöjning. Den skulle ge ytterligare bränsle åt de krafter som förvärrar konjunkturläget. Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén och prognoschef Urban Hansson Brusewitz säger samstämt: Det vore fel av Riksbanken att höja räntan nästa vecka! Bakom den försämrade konjunkturen ligger både kreditkrisen och fallande tillgångspriser på många marknader. OECDs prognoser skrivs ned. I EU-området beräknas tillväxten bli skrala en procent. Det påverkar ett exportland som Sverige, som säljer mycket av sina produkter inom Europa. Svagare orderingångar är det första tecknet på sämre tider. Och med dem kommer högre arbetslöshet som ett brev på posten. Men det kommer inte att bli en lika hög arbetslöshet som vid förra konjunktursvackan. Arbetslösheten väntas stiga med 0,7 procentenheter från 6 till 6,7 procent. Regeringen förväntas också komma med ett stimulanspaket på 30 miljarder, vilket bidrar till att dämpa effekterna av lågkonjunkturen. Statskassan har gott om pengar som nu kommer väl till pass. Det visar hur viktigt det är att ha balans i ekonomin, att spara i ladorna i goda tider och använda en del av pengarna att balansera i upp- och nedgångar. Något ras på huspriserna väntas inte i Sverige till skillnad mot i USA, Storbritannien och i en del andra länder där kreditkrisen slagit hårt mot boendet. Den lägre fastighetsskatten anses vara en viktig faktor för att krisen på husmarknaden kan hållas på avstånd. Konjukturinstitutets prognoschef bedömer att Riksbanken låter styrräntan
ligga kvar oförändrad i september och att en sänkning av räntan inleds i slutet av året för att ligga någonstans kring 3,5 procent 2010. Det verkar vara en rimlig bedömning. Nu är det Riksbanken som ska fatta beslutet. Vi vet att redan vid senaste höjningen var Riksbankens direktion splittrad och oenig om höjningen. Nu har direktionen ännu klarare syn på hur konjunkturläget är. Därför bör Riksbanken fatta ett beslut om oförändrad ränta, eller än bättre en sänkning av räntan. Den internationella inflationen har dämpats väsentligt medan påtagligt sämre konjunkturer gjort sig påminda. Då gäller det att stämma i bäcken!