Ledare: Samma gamla sossar

AKTIVA. Länets socialdemokratiska riksdagsledamöter Fredrik Lundh, Karin Åström och Maria Stenberg drar sig inte för att presentera förslag, trots att de inte har tänkt färdigt.

AKTIVA. Länets socialdemokratiska riksdagsledamöter Fredrik Lundh, Karin Åström och Maria Stenberg drar sig inte för att presentera förslag, trots att de inte har tänkt färdigt.

Foto: EIJA DUNDER

Politik2009-03-04 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Thomas Östros, socialdemokraternas härförare i ekonomisk politik, har haft som favoritsysselsättning att anklaga regeringen för bristande krisinsikt. Finansminister Anders Borg (M) har oräkneliga gånger fått höra att han inte tar Sveriges ekonomiska bekymmer på tillräckligt allvar. Att döma av socialdemokraternas opinionstapp har taktiken misslyckats. Folk verkar tycka att regeringen gör ett ganska bra jobb. Kanske är det tvärtom sossarna som ger intryck av att ta för lätt på finanskris och global konjunkturnedgång, när man ständigt skyller allt ont på regeringen. Ändå fortsätter man med den inkörda taktiken. När fem av länets sex (S)-märkta riksdagsledamöter besökte Luleå i går och presenterade en papperssamling under namnet "Jobben först-investera i våra unga", var det samma visa igen: Finanskrisen i all ära, det vi nu ser är effekterna av regeringens politik. Och naturligtvis har regeringen ett ansvar för hur väl Sverige möter lågkonjunkturens utmaningar. Men det ansvaret handlar inte om att göra mest, utan om att göra rätt saker. Socialdemokraterna är mer inne på att bara göra. Huvudkritiken mot regeringen är att den är för passiv. En del av de insatser som föreslås i den lilla papperssamling som delades ut på tisdagen görs visserligen redan. Men "samtliga siffror är utöver regeringens satsningar", var Norrbottenssossarna noga med att påpeka. Man vill ha mer av utbildningsplatser inom komvux, högskola och arbetsmarknads-utbildning. Man vill också ge fler tillgång till a-kassa. Däremot ska färre unga, endast de som är arbetslösa, omfattas av sänkt arbetsgivaravgift. Att fler unga därmed kan bli arbetslösa har socialdemokraterna uppenbarligen inte tänkt på. "Vi har inte riktigt tänkt färdigt", erkände också Maria Stenberg. Det kan man förstå. Numera är det ett lyssnande ledarskap som tillämpas inom socialdemokratin och sådant tar självklart längre tid. Sedan finns det två partier till att ta hänsyn till, plus facket (även om den facklig-politiska samverkan inte längre är vad den har varit, när IF Metalls uppgörelse fördes på tal muttrades det en del bland riksdagsledamöterna). Några större förhoppningar om slutresultatet av all denna tankeverksamhet bör man dock inte ha. Ingenting tyder på att inriktningen skulle bli en annan än den klassiska: högre skatter och mer folk i åtgärder. För att möta en sådan politik är alliansens främsta ansvar att inte låta sig
frestas till överbudspolitik, och inte upprepa gamla socialdemokratiska misstag som att låta offentlig sektor svälla av åtgärder där människor passiviseras och låses in. Däremot får även länets borgerliga riksdagsledamöter gärna göra en egen uppvisning på hemmaplan då och då, för att kontra. Som Karin Åström påpekade är ju valrörelsen redan i gång.