Ledare: Så mycket svammel

INGEN LÄGSTANIVÅ. Britt Westerlund (S) och Kent Ögren (S) gör sitt bästa för att sänka standarden på landstingsdebatternaytterligare.

INGEN LÄGSTANIVÅ. Britt Westerlund (S) och Kent Ögren (S) gör sitt bästa för att sänka standarden på landstingsdebatternaytterligare.

Foto: LINDA WIKSTRÖM

Politik2010-06-18 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Landstingspolitiker är människor med läkardrömmar. Så måste det vara, eftersom de älskar att styra och ställa med vårdpersonalen och gärna petar i allt. De förlorar sig ofta i utläggningar om någon sjukdom de fått upp ögonen för, eller någon häftig behandling de stött på. Skämt åsido, i landstingspolitiken finns brist på saker att göra politik av. Då blir ingen detaljfråga för liten. Av samma skäl blir heller ingen fråga för stor, i landstingsfullmäktiges debatter kan man hamna lite varstans. Ofta blir det diskussioner om organisation. Landstingsfullmäktiges sista tvådagarsmangling i Boden inför sommaruppehållet var inget undantag. Det hölls en lång, lång debatt om de politiska beredningar som Vårdalliansen vill lägga ned, där Leif Bogrens (S) bärande argument var hur positiv stämningen är i beredningarna. Han kallade dem "ett förnämligt sätt" att träffa norrbottningar, varpå Staffan Eriksson (M) träffsäkert inflikade att fritidspolitiker inte bör kräva betalt för att möta medborgarna. Landstingsrådet Britt Westerlund (S) tyckte att de borgerliga borde skämmas som vill lägga ned beredningarna. Hon betonade hur viktigt det är att driva samma politik på riksnivå som i landstinget och kommunerna, något Socialdemokraterna kan "garantera"
eftersom de finns på alla nivåer. Och det gör inte de borgerliga ... eller? Jens Sundströms (FP) uttalande om att han tycker synd om landstingsanställda som känner sig låsta till en arbetsplats och saknar alternativ föll inte i god jord hos Britt Westerlund: - Jag tycker synd om att du tycker synd om de anställda. På den nivån var det. Folkhälsorådet Agneta Granström (MP) höll ett inlägg som knappt går att ironisera över, så svamligt var det. Hon talade om att Norrbotten har "många utmaningar men också många möjligheter". Hon tog upp hur forskare kommit fram till att de som har hög självskattad hälsa mår bra, bättre än dem som har låg självskattad hälsa. Och "mår vi bra så går det bra", enligt folkhälsorådet, som tycker det är viktigt att vi "samordnar" och "satsar tillsammans". Landstingsrådet Kent Ögren (S) ägnade sig som vanligt åt att recensera övriga deltagare, varpå det återigen blev diskussion om dennes - brist på - vett och etikett. Oppositionen gjorde så gott de kunde för att höja debattnivån. Men även de snurrade ibland iväg, insnöade på favoritfrågor, och visade en slående brist på samordning för fem partier som gör anspråk på att samregera efter valet. Över allt detta tronade ett presidium, med en ordförande som bemötte varje invändning mot sitt sätt att sköta ruljansen med en uppmaning till vederbörande att lugna ned sig, och som ifrågasatte om replikrätt verkligen är ett bra system. Britt Westerlund sammanfattade i ett replikskifte oavsiktligt men på ett
bra sätt hela tillställningen: - Det är svammel.