Lastbilsskatt. Kilometerskatt. Vägslitageavgift.
Samma skit. Olika namn.
Oavsett vad man väljer att kalla den pålaga som Socialdemokraterna och Miljöpartiet enligt sina budgetförslag vill lägga på åkerinäringen, så är den ett hårt slag mot landsbygden.
För S och MP spelar det ingen roll om lastbilstanken fylls med biobränsle eller vanlig diesel. För det är inte utsläppen som ska beskattas (den här gången). Det är avståndet. Lastbilsskatten blir därför per definition en glesbygdsskatt.
Eftersträvar man en levande landsbygd med ett lönsamt skogs- och jordbruk och en acceptabel servicenivå så kommer lastbilstransporter att krävas. Högre transportkostnader gör det dyrare att transportera virke från skogen, stål från industrierna och livsmedel till butikerna. Kostnaderna förs vidare i nästa led. Ingen kommer undan.
"Höjd bensinskatt och införandet av lastbilsskatt kommer att få stora konsekvenser för den svenska glesbygden. Lastbilar betalar inte skatt. Skatten kommer att betalas av företag och människor i glesbygden som får dyrare varor och sämre transportmöjligheter. För att klara sig i Miljöpartiets Sverige gäller det att omgående bosätta sig i någon av de större städerna. ’Hela Sverige ska leva’ har i Miljöpartiets tappning blivit ’hela Södermalm ska leva’, kommenterade Kristdemokraternas riksdagsledamot Anders Sellström från Umeå.
En grundförutsättning för att den gynnsamma utvecklingen ska fortsätta i Norrbotten att är att de exportberoende industrierna kan transportera sina produkter till ett rimligt pris.
Men en lastbilsskatt skulle inte bara vara dålig för glesbygden och Norrbotten. Den skulle också allvarligt skada Sveriges ekonomi. Dyrare transport slår direkt mot den så viktiga svenska basindustrin.
Vilka är då skälen till att de rödgröna än en gång vill införa den så utskällda lastbilsskatten? Tja, bilfientliga Miljöpartiet vill ställa om Sverige. Och de näringslivsvänliga Socialdemokraterna har väl sin affärsplan ...
Självklart vore det bra med en mer miljövänlig transportsektor och en ännu mer utvecklad infrastruktur som möjliggör för effektivare och billigare transporter över hela landet. Men Miljöpartiets och Socialdemokraternas förslag riskerar att lägga en död hand över stora delar av Sverige.
Även om pengarna som lastbilsskatten drar in till staten skulle användas till nya järnvägsprojekt, till exempel Norrbotniabanan, så är det svårt att få ekvationen att gå ihop.
Ofta finns det nämligen inga alternativ till lastbil. Av allt gods på som lastbilar transporterar på svenska vägar körs åtta av tio på sträckor under tio mil. Nio av tio körs på sträckor kortare än 30 mil. De första milen sker i stort sett alla Sveriges godstransporter med lastbil. Man kan inte bygga järnväg överallt.
Tunga transporter på väg är en grundförutsättning för att glesbygden ska kunna överleva och utvecklas. För Norrbottens del är det en ödesfråga.