Ledare: S höjer och sänker

RÄCKER INTE. Socialdemokraterna i Norrbotten är bekymrade för kommunernas och landstingets ekonomi. "Regeringens beskedet om att det kommer pengar 2010 är cyniskt och det räcker inte", säger Kristina Zakrisson (S), riksdagsledamot. 
Foto: ROLAND S. LUNDSTRÖM

RÄCKER INTE. Socialdemokraterna i Norrbotten är bekymrade för kommunernas och landstingets ekonomi. "Regeringens beskedet om att det kommer pengar 2010 är cyniskt och det räcker inte", säger Kristina Zakrisson (S), riksdagsledamot. Foto: ROLAND S. LUNDSTRÖM

Foto: Roland S Lundström

Politik2009-03-24 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Norrbottens socialdemokrater tycker att regeringen är alldeles för konsekvent. Alliansen gick till val på löftet att bryta utanförskap och göra det mer lönsamt att arbeta. Långsiktighet och ansvarstagande var två ledord. Den politiken har man hållit fast vid även när konjunkturen vänt nedåt. Därav kritiken om för långt driven konsekvens i politiken, från riksdagsledamoten Kristina Zakrisson, landstingsrådet Kent Ögren och Kommunal Norrbottens Tobias Baudin, som på måndagen samlats för att ge sin syn på vad som behöver göras. Och något konsekvent tänkande eller någon tanke på konsekvenserna finner man inte i de förslag som kommer från den socialdemokratiska sidan, det kan man bara hålla med dem om. Kristina Zakrisson anklagade regeringen för att vara dels helt passiv, dels föra en extremt orättvis politik, som i princip går ut på att ta från de fattiga och ge till de redan rika. Kommunals Tobias Baudin kunde bara hålla med. Enligt honom innebär det tredje steg i jobbskatteavdraget som införts i år att "de som har det bra ska få ännu mer pengar", medan Kommunals medlemmar får betala kalaset. Att de flesta av Kommunals medlemmar har ett arbete och tillhör dem som proportionellt sett gynnas mest av regeringens sänkningar av inkomstskatten verkar Tobias Baudin ha glömt. Likaså att socialdemokraterna stött både steg ett och två. Men det tredje steget är tydligen vad som skiljer god socialdemokratisk, solidarisk skattepolitik från otäck borgerlig skattesänkarpolitik. Förutom den skattehöjning på 98 öre som landstingsrådet Kent Ögren och Kristina Zakrisson redan levererat åt norrbottningarna lagom till lågkonjunkturen, väntar vid en socialdemokratisk valseger 2010 alltså ytterligare indragen köpkraft genom minskat jobbskatteavdrag. När det gäller pensionärerna är den socialdemokratiska kritiken tvärtom att regeringen borde sänka skatten mer. Att vissa får betala mer i skatt är i detta fall höjden av orättvisa. Det gäller dock inte dem som anses alltför rika. Kristina Zakrisson flaggade för att socialdemokraterna vid en valseger antagligen "tvingas" höja skatten. Ett hett tips om vad det då kan bli förutom högre inkomstskatt är återinförd förmögenhetsskatt. Skatten är populär hos socialdemokrater då den ger ett
intryck av att verkligen bara ta från de riktigt rika. Men denna skatt har som
vi vet visat sig drabba oss alla, genom att driva långt fler miljarder kronor i möjligt investeringskapital utomlands än vad den inbringade till den svenska statskassan. Ändå vill socialdemokraterna, av det som ekonomisk-politiske talesmannen Thomas Östros annars föraktfullt brukar kalla "ideologiska skäl", återinföra denna skatt, och det i en tid då hela världen lider brist på krediter och kapital. Där har vi en höjning av skattetrycket som verkligen kan bli ett sänke för Sverige.