Ledare: Rörigt för Riksbanken
Stefan Ingves och Riksbanken gör rÀtt i att gÄ fram med viss försiktighet nÀr man sÀnker styrrÀntan.
ENSAMT Pà TOPPEN. MÄnga blickar vÀnds nu mot riksbankschefen Stefan Ingves i förhoppningen att han ska rÀdda Sverige undan finanskrisens hÀrjningar.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Detta Àr en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett Àr oberoende moderat.
centrum har den uppfyllts med rÄge. "Vi har drabbats av en finansiell höststorm", sade han i gÄr. Och mitt i finanskrisens svenska stormcentrum stÄr han nu. Med
allas förhoppningsfulla blickar vÀnda emot sig och en enda rak begÀran frÄn marknad och allmÀnhet: RÀdda oss! Men att se Riksbanken som rÀddaren i den ekonomiska nöden tyder dels pÄ en övertro pÄ dess förmÄga, dels pÄ en felaktig uppfattning om vad Riksbankens uppgift Àr. Mycket av det som sker i svensk ekonomi beror av vad som hÀnder i andra delar av vÀrlden, helt utanför Riksbankens kontroll. Det höga inflationstryck som svensk ekonomi dragits med den senaste tiden har till stor del importerats, och finanskrisen har sin upprinnelse i det stora landet i vÀst. SÄ det ska mycket till för att fÄ Riksbankens medicin att bita. Dessutom har Stefan Ingves och hans riksbank inte uppgiften att garantera hög sysselsÀttning och stÀndig högkonjunktur. Riksbanken ska upprÀtthÄlla ett stabilt penningvÀrde (lÄg inflation) och förutom det se till att systemet för betalning och kreditförsörjning fungerar. Det frÀmsta problemet nu Àr att kreditgivningen inte fungerar som normalt, pÄ grund av den utbredda misstro som krisen spridit i det finansiella systemet. Och utan god tillgÄng pÄ pengar kan samhÀllsekonomins hjul inte snurra. InflationsförvÀntningarna har samtidigt skruvats ned i takt med tillvÀxtprognoserna. Det gjorde att flera lÀnders riksbanker pÄ onsdagen kunde samlas kring en gemensam sÀnkning av sina styrrÀntor med 0,5 procentenheter. För Sveriges del hamnade rÀntan dÀrmed pÄ nya nivÄn 4,25 procent. Inte alls tillrÀckligt, tyckte före detta vice riksbankschef Kerstin Hassius, som i gÄrdagens SvD uppmanade sina tidigare kollegor att göra en rejÀl rÀntesÀnkning, gÀrna med tvÄ procentenheter. Hon vill att de ska sluta oroa sig för inflationen. "Riksbankens ledning borde i stÀllet oroa sig för att i efterhand bli anklagad för att ha bidragit till en kraftig recession genom senfÀrdighet", skriver Kerstin Hassius. Men Stefan Ingves och Riksbanken gör klokt i att gÄ fram med försiktighet. StyrrÀntan Àr ett trubbigt instrument mot den misstro, förvirring och pessimism som nu rÄder. Stockholmsbörsen föll Äter tungt, med 6,4 procent, pÄ onsdagen. Och bankerna verkar fortsÀtta att hÄlla sina rÀntor uppe. Samtidigt har inflationstrycket trots konjunkturnedgÄngen inte försvunnit, vilket tvingar Riksbanken till viss ÄterhÄllsamhet för att inte ekonomin ska hamna i en mardrömssituation med bÄde lÄg tillvÀxt och hög inflation. Rörigt. Men att försöka tillfredsstÀlla opinionen kan Stefan Ingves i alla fall strunta i. Den blir aldrig nöjd. Alltid nÄgot att trösta sig med för en riksbankschef nÀr det blÄser som hÄrdast.