Varannan väljare kan tänka sig att rösta på Socialdemokraterna.
Det framgår av en mätning som Synovate låtit göra.
Men om det ska ske måste Socialdemokraterna först byta skattepolitik och partiledare.
Ridå!
Partiledarbyte, ok, det sker med jämna mellanrum.
Men för Socialdemokraterna att byta skattepolitik vore detsamma som att be påven konvertera till protestantismen eller islam.
Bara var femte väljare i dag är säker för Socialdemokraterna. Bland de potentiella väljarna, som utgör 29 procent, enligt Synovate, är missnöjet stort när det gäller partiets syn på bidrag och skatter. Man vill också att (S) ska ”tänka mer på pensionärerna”.
”Det är häftigt att betala skatt,” sa Mona Sahlin (S) för några år sedan.
Hon har inte ändrat uppfattning sedan dess eftersom hon och hennes röd-gröna kumpaner tänker sig att ytterligare höja skatterna om oppositionen vinner valet i höst.
Men uppenbarligen tycker inte ens hennes egna sympatisörer att det är häftigt att betala skatt, och absolut inte att betala ännu högre skatter.
Hon och partiet går inte i takt med allmänheten.
Demoskops senaste mätning bekräftar det Synovate visar, att Socialdemokraterna och Mona Sahlin har en besvärlig sits. Visserligen ökar Socialdemokraterna något i Demoskops mätning, men Moderaterna är fortfarande det enskilt största partiet och den borgerliga Alliansen leder med 4,9 procentenheter över de röd-gröna partierna.
Det är historiskt låga siffror för Socialdemokraterna. De ligger en bra bit under de knappa 35 procent som Socialdemokraterna fick i valet 2006, och som då ansågs vara ett katastrofalt dåligt resultat. Vi får gå tillbaka till 1920-talet för att hitta så låga siffror som de Socialdemokraterna visar upp i dag.
Var är felet?
Lyssna på Rörelsen, brukade Tage Erlander och Olof Palme säga. Det är kanske ett gott råd i sammanhanget. Potentiella väljare tycker, liksom de 22 procent säkra (S)-väljarna, att det är viktigt med solidaritet, fördelningspolitik, rättviseideal, jämställdhet och välfärdspolitik (vilket av de svenska partierna tycker inte det?), men de efterlyser samtidigt en politik som leder till slopad bidragspolitik, sänkta skatter med mera. Och som grädde på moset vill de byta ut Mona Sahlin.
Mona Sahlin sitter kvar åtminstone fram till valet, det kan vi vara säkra på. Där finns inte mycket att göra. Och att ändra skattepolitiken är helt ogörligt. Det skulle splittra det röd-gröna samarbetet.
Det är ett strategiskt svårt läge för Socialdemokraterna. De är vingklippta och det saknas en tydlig profilfråga. Att läget är desperat visade Mona Sahlin när hon under Almedalsveckan fick för sig att en förskolereform var det väljarna väntade på.
Det möttes av ett ”jaha” och höjda ögonbryn.
Sedan var allt som vanligt igen.