Ledare: Röd eller rödgrön

RÖD ELLER RÖDGRÖN. Vänsterledaren Lars Ohly måste få sitt parti att framstå som regeringsfähigt, utan att politiken blir för utslätad i kärnväljarnas ögon.

RÖD ELLER RÖDGRÖN. Vänsterledaren Lars Ohly måste få sitt parti att framstå som regeringsfähigt, utan att politiken blir för utslätad i kärnväljarnas ögon.

Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix

Politik2010-05-07 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Inte bara Socialdemokraterna är förvirrade. Vänsterpartiet har också problem med att bestämma sig för var man står. Om partiet ska vara en röd rebell eller en trovärdig rödgrön samarbetspartner. Vänstern gjorde inte mycket avtryck i de rödgrönas budgetmotion, vilket i och för sig inte var så konstigt eftersom partiet har minst opinionsstöd att förhandla med. Men genast kom intern kritik om att Lars Ohly kompromissat för mycket. Det kan bli mer av den varan på partiets kongress i Gävle. Vänsterledaren har trots alla solospel gjort ansträngningar för att visa sig regeringsfähig och kompromissvillig. Partiledningens förslag till valplattform är därtill en ganska utslätad historia med vänsterpartimått mätt, vilket säkert gör många radikaler besvikna. Till och med en gammal borgerlig valslogan, "Ny start för Sverige", återanvänds! Ser man till det femtontal kongressmotioner där Norrbotten finns representerat andas de också överlag krav på tydligare radikalism: Sex timmars arbetsdag, inga privatiseringar, förbud mot friskolor, direkt uttåg ur Afghanistan, Sverige ut ur EU. I opinionsmätningarna ligger Vänstern kring 4-5 procent. En kärna av sympatisörer finns kvar men Lars Ohly har svårt att locka nya. Hans problem är dock större än så. Lars Ohly måste som samarbetspartner bry sig om hur hans utspel påverkar de rödgröna kamraternas sympatisörer. Närmare valet kommer det att börja gå upp för alltfler att vänsterpartister i regeringen faktiskt är en realitet. Och trots Vänsterpartiets anpassning finns kärnfrågor som skola, försvar och vinster i välfärden kvar att reda ut för de rödgröna, där Vänstern förväntas sätta hårt mot hårt. Lars Ohly har således en svår balansgång att gå, mellan att å ena sidan inte skrämma bort potentiella rödgröna väljare, och å andra sidan att hålla sina kärntrupper glada. Här har Vänsterpartiet i Kiruna hjälp att erbjuda. De föreslår i en motion att partiet stärker sin studieverksamhet, för att mildra förväntningar och förebygga missnöje internt: "Behovet av detta kommer att accentueras genom att partiet bland annat kan komma att ingå i en koalitionsregering. Det är viktigt för partiet, medlemmar, sympatisörer och väljare att genom studier förstå skillnaden på vad Vänsterpartiet vill och vad man förmår", skriver Kirunavänstern. Vänsterpartisterna måste fås att förstå att de inte är så många och anpassa sina förväntningar därefter. Det kan bli svårt i ett parti som traditionellt haft synen att en radikal elit har rätten att gå före och leda massorna. Och går Lars Ohly för långt i sitt kompromissande finns snart inte mycket till vänsterparti kvar. I Älvsbyn verkar vänsterpartisterna redan tycka att det knappt är värt insatsen att vara med längre. De har bara en motion till kongressen: sänkt medlemsavgift.