Ledare: Resurser och resultat

Politik2010-01-22 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
När liberala tankesmedjan Timbro anklagade kommunpolitiker för att lägga en massa krut på byråkrati och administration i stället för på kärnverksamhet, blev Luleås socialdemokratiska kommunalråd Karl Petersen arg. När det nu sker ett fackligt utspel, från Lärarnas riksförbund, i samma anda som Timbros borde reaktionen bli mildare från landets S-märkta kommunalråd. Men antagligen anses ordföranden Metta Fjelkners slutsatser alltför "borgerliga". På DN Debatt (21/1) lägger Metta Fjelkner fram siffror som enligt henne visar att undervisning inte prioriteras när skolpolitikerna fördelar pengar. "Idag är utgifterna för den kommunala byråkratin orimligt höga", skriver hon. Av grundskolans totalkostnad i Sverige går 50,1 procent till undervisning, jämfört med OECD-ländernas snitt på 63,6 procent. Och Lärarnas riksförbund har hittat ett samband. "Nästan samtliga länder som har tydligt bättre resultat i senaste PISA-undersökningen satsar en högre andel på undervisningen än Sverige", skriver Metta Fjelkner. Hon och förbundet föreslår tre saker, alla bra: Begränsa administrationen; prioritera undervisningen; flytta ansvaret för skolan från kommunen till staten.

Med en ny, nationell finansieringsmodell räknar Metta Fjelkner med att frigöra flera miljarder kronor till undervisning. Och hon hoppas därmed uppnå större likvärdighet i kvalitet över landet. För variationen är stor.
Det visar Lärarnas riksförbunds färska rankning av hur kommunerna sköter grundskolan (skolvärlden.se).

I den ingår, förutom hur mycket pengar kommunen lägger på skolan, variabler som visar prestationerna vad gäller gymnasiebehörighet, nationella ämnesprov, lärartäthet, lärarkompetens och uppnådda mål. 11 av Norrbottens 14 kommuner hamnar bland de 50 bästa, ett mycket bra resultat. Även inom länet finns dock variation. Arjeplog är bäst i landet på att få elever godkända på nationella prov i kärnämnen. Kalix, på 152:a plats totalt, är sämst i Sverige på att nå skolans mål. 

Varje rankning har sina problem. Varför inte bara titta på resultaten i skolan? Går det bra för eleverna spelar det väl mindre roll hur många lärare och hur mycket pengar skolan har? Lärarnas riksförbund har här ett självklart egenintresse av att koppla ihop arbetstillfällen för lärare med bra skolprestationer. Men vad vi vet från forskningen så finns inget säkert samband mellan resurser och resultat.   Svensk skolas stora problem är inte brist på pengar i stort, men om det är så att pengarna inte hamnar där de behövs måste politikerna naturligtvis omprioritera. Det gäller dock att ha en idé om hur pengarna ska användas. Lärartätheten är inte låg i Sverige. Vi borde - förutom god skolpolitik - prata mer om vad god undervisning innebär. Kanske är det faktiskt så att inte ens lärarna alltid gör allting rätt?