Sedan 2006 har rättsväsendet fått fem miljarder mer om året. Antalet poliser i landet har ökat från 17.000 till 20.000.
Satsningarna har inte varit förgäves. Fler känner sig trygga och folk har högre förtroende för rättsväsendet än tidigare.
Men nog borde man kunna få ut bra mycket mer för pengarna?
Riksrevisionen har genom åtta granskningar mellan 2008 och 2011 visat att rättväsendet misslyckats med att förbättra sitt arbete.
Polis, åklagare och tingsrätter jobbar för långsamt. Ärenden samlas på hög. Och antalet uppklarade brott blir inte fler, trots ökade anslag och fler poliser.
I genomsnitt tar det 44 dagar från polisanmälan till att ett brott är uppklarat. Bara vid 18 procent av de anmälda brotten kan polisen knyta en misstänkt till brottet. Mindre än tre av hundra stölder klaras upp!
Dagens Nyheter avslöjade dessutom i höstas att polisen gärna fixar och trixar med uppklarningsstatistiken. Avskrivna ärenden räknas som uppklarade brott. Ett ärende där en privatperson hittade 23 cannabisplantor ute i skogen bokfördes till exempel av polisen som 23 upptäckta narkotikabrott!
Det ser olika ut i olika län. Men av rapporterna från medier och Riksrevisionen står det klart att något måste vara ruttet inom polisorganisationen. Och alldeles uppenbart försvinner inte problemen bara för att man öser pengar över dem.
Det krävs djupare förändringar av organisation och arbetsmetoder för att medborgarna ska få en bättre polis för pengarna. Skulle arbetsmetoden Lean kunna vara en del av lösningen?
I går arrangerade Krister Hammarbergh, gruppledare för Moderaterna i justitieutskottet och riksdagsledamot från Norrbotten, ett seminarium i Stockholm om Lean inom polisorganisationen.
"Även om vi har påbörjat en översyn av polisens organisation så måste det till annat. Jag tycker att rikspolischefen uttryckte det väldigt väl: vi måste lära oss att lära inom polisorganisationen och det är lite vad det här seminariet handlade om - att hitta impulser utifrån. Och Lean har ju uppenbarligen fungerat på många ställen så frågan är kan det vara någonting för polisen?", sa Krister Hammarbergh.
Lean har sitt ursprung i den japanska fordonsindustrin och går ut på att arbeta så resurssnålt och effektivt som möjligt. Lean identifierar ett antal slöseriområden som medarbetarna gemensamt ska förbättra. Arbetsmetoden har med stor framgång tidigare anammats av delar av offentlig sektor, bland annat inom sjukvården.
Det är egentligen inga konstigheter. Lean handlar om ordning och reda i arbetsmiljön och att arbetsprocesserna ska vara tydlig och lätt att följa.
Nya arbetsmetoder i all ära. Men jag undrar om inte det viktigaste är att dagens 21 revirpinkande polismyndigheter slås ihop till en enda myndighet med övergripande ansvar?
Samordningen skulle bli inte bara bättre. Polisen skulle förhoppningsvis inte heller fastna i frågor om "vem som gjorde fel" utan snarare resonera kring vad som gjorde att felet uppstod.
Det är dags att polisen tar tag i problemen. Medborgarna ska inte behöva betala för slöseri.