Ledare: Reformen ligger fast

I SKOTTGLUGGEN. Nytillträdde socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) får ta över ansvaret att försvara en kritiserad sjukförsäkring.

I SKOTTGLUGGEN. Nytillträdde socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) får ta över ansvaret att försvara en kritiserad sjukförsäkring.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Politik2010-10-18 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Kvällstidningarna drabbades av dåligt samvete i slutet av valrörelsen. De många - fullt befogade - artiklarna om Mona Sahlins och Socialdemokraternas motgångar, började "balanseras" med ett plötsligt nyvaknat intresse för sjukförsäkringsfrågan. Den debatten har hela tiden förts mellan medierna och Alliansen, eftersom oppositionen inte haft något trovärdigt alternativ att komma med i frågan. Men S, V och MP har ändå gjort sitt bästa för att rida på medievågen om tragiska sjukskrivningsöden. Det räckte inte ända fram för de rödgröna. Fortsätter med samma strategi gör de ändå. Och inte utan framgång. I riksdagens budgetdebatt kom sjukförsäkringen upp, och man kan konstatera att borgerliga politiker fortfarande står och hackar, hickar, stammar och skruvar nervöst på sig när de ansätts om sjukförsäkringen. Det är i viss mån förståeligt. Ministrar får inte lägga sig i enskilda ärenden, och det är extremt svårt att bemöta angrepp baserade på personliga tragedier utan att framstå som känslokall. Men bättre än så här borde de borgerliga mäkta med. Rader av rubriker, om sjuka som hamnade mellan stolarna, och en alltför hårdhänt Försäkringskassa, fanns ju även innan Alliansen vann makten 2006. Efter en lång tid av misskötsel och överutnyttjande av sjukförsäkringen, började Socialdemokraterna så smått att ändra i systemet. Alliansen har tagit tag i det arbetet på allvar. Tyvärr drabbar nödvändiga åtstramningar och kontroller ibland de som är i verkligt behov av ett system. Men det ska främst de som tagit sig in i sjukförsäkringssystemet trots att de inte hör hemma där, och de som låtit detta ske, lastas för. Att fastställa arbetsförmåga är inte det lättaste; gränsen mellan sjuk och frisk, arbetsför och inte, är flytande. Men man måste försöka. Så länge personer med högst diffusa diagnoser sjukskrivs kommer allvarligt sjuka fortsätta hamna i kläm. Ett annat problem gäller Försäkringskassans hantering. De rödgröna vill självklart skylla allt på regeringens riktlinjer, men självklart sker felbedömningar bland tjänstemän. Om dessa bedömningar också är regeringens fel, ska den då även ställas till svars för varje misstag som sker i sjukvården? Inom Kriminalvården? På arbetsförmedlingen? I och för sig finns det säkert människor som tycker det, men dem kan vi lämna därhän. Seriöst sinnade inser det omöjliga i att reglera bort alla misstag, fel, krockar och kränkningar i mötet mellan människor och myndigheter. Det innebär inte att allvarliga misstag är acceptabla. Men inte heller att det med säkerhet är något grundläggande fel i systemet. Nye socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) hamnar nu i skottgluggen för kritiken mot sjukförsäkringen. Han har lovat att se över systemet, men samtidigt tonat ned förväntningarna om större förändringar. Det är rätt. Sjukförsäkringsreformen ska, som varje reform, löpande ses över och systemfel som uppenbaras åtgärdas, men i grunden bör den ligga fast.