Ledare: Politikens ansvar

INGEN ÖVERBLICK. Konsumenternas makt på elmarknaden måste stärkas.

INGEN ÖVERBLICK. Konsumenternas makt på elmarknaden måste stärkas.

Foto: FREDRIK SANDBERG/Scanpix

Politik2010-05-11 06:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Välkände Sverker Olofsson gör snart sitt sista avsnitt av konsumentprogrammet Plus. Han har varit en slagkraftig, granskande röst i svenska konsumenters tjänst. Att se saker ur konsumentens perspektiv är en bristvara i Sverige. Hur vi som konsumenter påverkas av politiska förslag kommer ofta i skymundan av hur vi berörs som arbetstagare, företagare eller i andra roller. En anledning är att vi var och en av oss är väldigt många olika konsumenter i en. Det gör konsumentintresset knepigare att organisera och föra fram. Elkonsumenterna har trots det fått mycket uppmärksamhet i medierna. Sedan avregleringen av elmarknaden på 1990-talet har många artiklar och arga insändare skrivits om elpriser som aldrig verkar sluta stiga, och om elproducerande kraftbolag som fyller sina kassakistor med stora överskott. Men även detta konsumentperspektiv har blivit lite snävt. När det gäller elpriserna har väl mycket skyllts på marknaden, i det här fallet de stora energibolagen, eftersom det är de som syns. Politikerna har framför allt ställts till svars för avregleringen, men mindre för vad de gjort med energipolitiken efter den. Sanningen är att politikerna också gjort sitt för att fördyra elen. Skatten på el har höjts med 200 procent sedan avregleringen och uppgår till över 40 procent av priset för en kWh el. Klimatåtgärder som utsläppsrätter för fossil energi och elcertifikat för att subventionera så kallad förnybar el är andra nya utgiftsposter för energibolagen; kostnader som sedan lassats över på konsumenten. Politikerna har överlag tagit mer hänsyn till miljömål än till människors behov av energi. Konsumentperspektivet har tonats ned till förmån för politiska ambitioner att få ned människors energiförbrukning. I normala fall lockar marknader med goda vinster till sig nya producenter som vill vara med och konkurrera om pengarna. Men i Sverige har utbyggnad av vattenkraft och kärnkraft blockerats från politiskt håll. Ingen marknad mår bra av att bara ha ett fåtal, stora aktörer. Fåtalsväldet på den svenska elmarknaden måste dock även ses i ett större perspektiv, eftersom energibolagen numera agerar på en nordisk elmarknad. Det leder till att marknaden blir mer effektiv. De rödgröna lovar nu att beskatta energibolagen extra för deras "övervinster". Det är en bedräglig och opportunistisk politik. För att elmarknaden ska fungera bättre behövs andra åtgärder.

Konsumenternas makt bör stärkas. Elräkningar är svårlästa och marknaden knepig att överblicka för den enskilde; konsumenter behöver få bättre möjligheter att styra sin elkonsumtion efter hur priserna svänger.

Snedvridande stödsystem ska tas bort. Kärnkraften ska inte avvecklas, utan tillåtas växa. Politikerna ska inte beskatta mer, utan mindre.

För konsumentens skull.