Även om det fortfarande är ganska ovanligt att köpa hushålllsnära tjänster så pratar ingen längre föraktfullt om "pigavdrag". Den uppåtgående trenden för avdraget är dessutom tydlig.
Mellan augusti 2010 och augusti 2011 köpte nära 387 000 personer ruttjänster och nära 907 000 personer rottjänster, enligt statistik från Skatteverket. Det är en ökning med över 100 000 köpare inom både rut- och rot jämfört med samma period förra året.
"Vi ser ju att framför allt städtjänster hela tiden tickar på. Det är en stabil ökning för ruttjänster, både vad gäller antalet köpare och det utbetalda beloppet. När det gäller rottjänster har utvecklingen planat ut något, men det finns inte någon tendens till en nedgång", säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket till TT.
Rut- och rotavdragen har gjort tiotusentals svarta jobb vita. En stor del av jobben har gått till dem som befinner sig längst ifrån arbetsmarknaden, som ungdomar, invandrare och långtidsarbetslösa. De har fått avtalsenliga löner, rimliga arbetsvillkor och rätt till socialförsäkringssystemets förmåner. Avdragen har skapat nya företagare. Rut-avdraget minskar dessutom kvinnors belastning i hemmen.
Nu vill Folkpartiet dubblera den avdragsgilla summan för renoveringar och hushållsnära tjänster från 50 000 kronor per år och person till 100 000 kronor.
"Rut avlastar hushållen, främst kvinnor som fortfarande tar större ansvar för hushållsarbetet när det gäller städning och barnen, sa jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) till Sveriges Radio.
Det är sannolikt rätt tänkt, både ur näringspolitisk och jämställdhetspolitisk synpunkt. Ändå sitter jag och skruvar på mig otåligt. Jag tycker nämligen att regeringen borde presentera fler generella satsningar som kommer alla företagare, snarare än en utpekad bransch, till godo.
Vi har nu fått rut- och rotavdrag, några jobbskatteavdrag, sänkt restaurangmoms och lägre arbetsgivaravgifter för unga. Alla satsningarna har varit välkomna. Men inte tillräckliga. För varför så mycket pet och så förtvivlat få insatser som främjar företagsklimatet över hela linjen?
I stället för att presentera en rad instrumentella åtgärder som ska lösa problem inom en utpekad bransch önskar jag att regeringens politik kunde handla om hur man ur ett övergripande perspektiv främjar investeringar, entreprenörskap och innovationer.
Kunde pigdebatten till sist städas ut borde samma sak kunna göras med både värnskatten och de höga arbetsgivaravgifterna.
Regeringen har själv konstaterat att konjunkturen viker nästa år. Desto större anledning att presentera förslag som stärker Sveriges konkurrenskraft! Ett gott näringsklimat är viktigare nu än någonsin.