Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärds (M) tips om klädsel och mat i reserv inför förra årets julhelg av - som väntat - kaotisk tågtrafik, träffade inte rätt. Folk blev upprörda över att kaoset betraktades som något man bara fick acceptera, och möta med gott mod, mössa och matsäck.
Den missmodiga allmänheten fick på måndagens DN Debatt eldunderstöd av fem generaldirektörer. Alla leder myndigheter i orter utanför Stockholm men i huvudstadens närområde, och har personal som är direkt beroende av att tågtrafiken fungerar.
Då ställer kaos på spåren till det. Tjänsteresor blir inte av. Möten ställs in. På sikt får myndigheterna svårare att rekrytera när pendlande personal ständigt får sin vardagsrytm störd.
Den situation som de fem generaldirektörerna beskriver är inte unik för Myndighetssverige eller Stockholmsområdet; alla förlorar när det kör ihop sig. Förseningar fortplantar sig i systemet. I glesare delar av landet där transportalternativen är få kan känsligheten för störningar bli än större. Inte heller handlar det bara om vinter och snö: järnvägens kapacitetsproblem, bristande underhåll och dåliga samordning är i grunden inte väderberoende.
"De senaste årens tågkaos är helt oacceptabelt", avslutar chefsbyråkraterna sin debattartikel. Någon däremot?
Men vad bör då göras? En sak är i alla fall säker: det behövs mer järnväg. Precis som en växande arbetsmarknadsregion runt Stockholm möjliggörs av pendling skulle tågsatsningar på andra håll i landet få lokala och regionala arbetsmarknader att växa och fungera bättre.
Folkpartisterna Jens Sundström och Ylva Mjärdell belyser detta bra på debattplats i måndagens Kuriren, där de tar upp Norrbotniabanans betydelse för regionförstoring. I förlängningen innebär kortare restider med tåg att exempelvis landstinget får bättre förutsättningar att klara sin personalförsörjning i framtiden.
Bättre förutsättningar för godset är minst lika viktiga. Snabba och pålitliga transporter är avgörande för svensk varuexport. Den går idag, för att använda handelsminister Ewa Björlings (M) ord, "som tåget" (SvD 14/3) - ett uttryckssätt som ur ett svenskt perspektiv tyvärr numera passar synnerligen illa. Ska svensk export förbli framgångsrik måste det till en förändring, det behöver man inte vara generaldirektör för att förstå.
För en infrastrukturminister som under sitt första halvår mest gjort sig känd för att reta upp folk med "goda" råd är det ett framsteg att hon nu tillsätter en utredning - även om det för många säkert kan kännas som ett hån efter alla år av kritik, klagomål och tidigare utredningar.
Uppdraget utredningen får av Catharina Elmsäter Svärd är att titta brett, på både kort och lång sikt, hur kapaciteten kan höjas i järnvägssystemet. Det kan röra sig om investeringar, underhållsinsatser och ekonomiska styrmedel.
Att ministern visar större medvetenhet än tidigare om det ohållbara i dagens situation är åtminstone en början. Utan en bättre järnväg får Sverige svårt att ta sig framåt.