Ledare: Passivitet som kostar
AVVAKTANDE. Göran Hägglund (kd), Jan Björklund (fp), Maud Olofsson (c) och Fredrik Reinfeldt (m) vill inte utlova några nya reformer.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/Scanpix
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
har makten och möjligheten; gör något då! I stället valde Fredrik Reinfeldt och hans regering i går att göra en poäng av allt man inte vill, eller kan, göra. På DN:s debattsida lade alliansledarna fram en sorts programförklaring för sin fortsatta regeringstid fram till valet 2010. Den gick i korta drag ut på att dels inskärpa allt gott som alliansen redan gjort och som gör att Sverige med EU-mått mätt står relativt starkt inför lågkonjunkturen; dels att garantera fortsatt försiktighet. Inga nya reformer eller satsningar utlovas. Att hålla statsfinanserna i gott
skick är prioriterat, därutöver ska sju olika arbetsgrupper "gå igenom", "följa upp" och "vidareutveckla" alliansens politik på lika många områden. "Vi har till skillnad från Mona Sahlins vänsterexperiment ingen sedelpress i källaren", skriver de fyra borgerliga partiledarna. Här är det avvaktande ansvarstagande och långsiktighet som gäller och därmed basta! Detta var också de fyras linje under riksdagsdebatten, vilket gav Mona Sahlin och hennes följe möjligheten att anklaga regeringen för att vara passiv och brösta sig, allt medan varslen står som spön i backen. Särskilt Mona Sahlin förvaltade den chansen väl och gav regeringen ett par rejäla retoriska smällar när hon anklagade den för att ha "solat sig framför högkonjunkturen" och nu "fegt gömmer sig bakom finanskrisen". Här syns problem för regeringen, och de lär förvärras. Arbetslösheten stiger, om än från en låg nivå. Många människor har lämnat a-kassan och hos kommunerna börjar man nu oroligt invänta en fruktad, kostsam köbildning på landets socialkontor. I Luleå kommun är prognosen 5,3 miljoner kronor i ökade utgifter för socialbidrag 2009. Fler än bara rödgröna röster höjs nu för att regeringen ska "göra något". I ett sådant läge är det förstås bra att regeringen vågar hålla huvudet kallt och håller hårt i skattebetalarnas pengar. De rödgrönas överbudspolitik bör avslöjas som det oansvariga mischmasch den är. Vilket Fredrik Reinfeldt och de övriga i
alliansen också gjorde med den äran under gårdagens debatt. Men alliansregeringen kan inte bara lita till en virrig och instabil oppositionskoalition att göra jobbet för den. Valet är långt bort och till dess är det regeringens ansvar att regera. Flera områden, som arbetsmarknad och företagande, skulle behöva om- och avregleras för att fungera bättre. Skattesänkningar som finansierar sig själva kan göras. Och så vidare. Det går faktiskt att reformera och satsa utan att behöva bränna en massa pengar.