Uppgiften att synas och höras på Almedalsveckan kan väl knappast höra till vad som brukar kallas för "välfärdens kärna"?
Enligt Dagens Nyheter satsar Sida och Uppsala universitet omkring 400.000 kronor vardera på Almedalen. Region Skåne, Försäkringskassan, Lunds
universitet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ligger inte långt därefter.
De är dock långt ifrån värst. Försvarsmakten, som ankrat örlogsfartyget HMS Carlskrona i Visby hamn, spenderar 745.000 skattekronor på opinionsbildning.
Och Västra Götalandsregionen lägger tillsammans med Västsvenska Handelskammaren och Göteborgs stad 800.000 kronor på Almedalen.
"Man ska inte underskatta betydelsen av Almedalen som mötesplats och vikten av de här seminarierna för att knyta kontakter", sa regionstyrelsens ord-
förande Gert-Inge Andersson (S) till DN 29/6.
Visst, Almedalsveckan är kanske Sveriges viktigaste politiska mötesplats.
"Alla" är där. Men man ska nog inte överskatta betydelsen av handslag och vänliga leenden i Visbys trädgårdar heller. Den enorma mediekoncentrationen till trots är det inte alldeles enkelt att nå medial uppmärksamhet.
I år är 930 arrangörer på plats, det är en ökning med 21 procent från förra året. Och varenda parti, företag, lobbyist, myndighet och intresseorganisation tycker sig ha något särskilt viktigt att förmedla under sitt arrangemang.
Frågan är hur många som har tid eller ork att lyssna?
I år innehåller politikerveckan 1.814 programpunkter. Utslaget på hela veckan blir det 259 evenemang om dagen. Ägnade man tolv timmar varje dag åt att besöka alla programpunkter skulle det bli nästan 23 debatter, seminarier eller vad det nu är - i timmen!
För mig är det femte gången jag besöker Almedalsveckan på plats som journalist. Vad jag framför allt förknippar veckan med är inte grillbufféer och
rosévin - utan hårt jobb i ett svettigt pressrum med dåligt kaffe. Mer nytta än nöje, alltså. Och faktiskt så gillar jag att Almedalsveckan svämmat över och breddats till att bli mer av en samhällsdebatt än ett politikerjippo. Visst är det ett jippo också, men i så fall ett väldigt bra sådant.
I våras blev det en stor snackis när pensionären Margareta Winberg förväxlades med politikern Margareta Winberg inför en regeringsmiddag med tidigare miljöministrar - men mot alla odds gick dit, släpptes in och satt med, ja hon fick till och med plats på det officiella fotografiet från middagen.
Miljöminister Lena Ek (C) tyckte det hela var "vansinnigt roligt". Och "den riktiga" Margareta Winberg (S) konstaterade storsint att hon själv besökt
alldeles för många finmiddagar och att hennes namne varit på alldeles för få.
Det talas ofta, och med viss rätt, om hur makthavarna och journalisterna
i allt högre grad fjärmar sig från folket. Men i Almedalen kan alla vara Margareta Winberg.
Partiledarna talar öppet inför tusentals levande människor och direkt in
i tv-kamerorna. Det anordnas mängder av intressanta seminarier och debatter. Och framförallt, allt är öppet och gratis att besöka. Alla är bjudna.