Ledare: Överens om friskolorna

AVSLUTAT. Efter många års debatterande har en överenskommelse om friskolorna uppnåtts. Kan fråga nu placeras och arkiveras i bokhyllan?

AVSLUTAT. Efter många års debatterande har en överenskommelse om friskolorna uppnåtts. Kan fråga nu placeras och arkiveras i bokhyllan?

Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Politik2013-05-24 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Så var då äntligen Friskolekommittén i mål. Gång på gång har Friskolekommitténs betänkande skjutits upp, men nu har de sex partierna äntligen kommit överens. Det blir en blocköverskridande överenskommelse med Alliansens fyra partier samt med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det var inte en dag för tidigt.

Överenskommelsen innebär bland annat skärpta krav på friskolorna, vilket är välbehövligt efter en del larmrapporter de senaste åren om dålig utbildning, vinster som hamnat i skatteparadis, om skolor som hastigt stängts och eleverna som stått utan utbildning. Det finns friskolor som har halverat undervisningstiden i skolan och förlitar sig på att eleverna själva ska ta ansvar för hemmastudier. Det har också brustit i lärartätheten hos vissa friskolor.

Detta är naturligtvis inte bra. Flertalet av friskolorna fungerar dock utmärkt och ger bra utbildning. Men det är alltid de sämsta som sätter agendan i debatten. Nu blir det en skärpning som borde tillfredsställa alla parter i den här överenskommelsen. Alliansen har fått vika sig på några punkter. Detsamma har Socialdemokraterna och Miljöpartiet fått göra.

Huvudpunkterna i förändringen är följande:

- Meddelarskydd för de anställda.

- Offentlighetsprincipen.

- Skolinspektionen ska kunna kräva att fler lärare anställs om brister upptäcks.

De offentliga skolorna i kommunal regi har meddelarskydd och offentlighetsprincipen, det vill säga anställda har rätt att rapportera om brister i skolan till medier utan att arbetsgivaren får rätt att söka källan, och att offentlighetsprincipen öppnar för insyn i verksamheten. En av de viktigaste frågorna vad gäller insyn är ekonomin. Det är ju offentliga pengar som finansierar friskolorna, och då är det bra att partierna kunnat enas om att samma regler ska gälla för friskolor som gäller för kommunala skolor. Det är också en förutsättning för att kvalitetskraven kan skärpas.

Det är också bra att överenskommelsen reglerar frågan om kommunernas inflytande på friskolorna. Det ska ske ett samråd med kommunerna när en friskola ska starta. Socialdemokraternas förslag om ett kommunalt veto fick däremot inget gehör. Det hade kunnat leda till en helt omöjlig situation med helt skilda förutsättningar i landet beroende på politiska majoriteter i kommunerna.

Det blir heller inget vinstförbud, vilket var väntat eftersom inte något av de sex partierna krävt ett vinstförbud. Socialdemokraterna har i debatten mumlat lite diffust om ett vinsttak, men ansåg uppenbarligen inte att det var värt att sätta en käpp i hjulet och hindra en uppgörelse.

Den här uppgörelsen ger tydliga vibbar om att det var angeläget för Alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet att få bort frågan om Friskolorna från den kommande valrörelsen. Det finns mer angelägna frågor att diskutera. Det håller vi med om. En av dessa frågor är utbildningskvaliteten, hur vi ska få de svenska skolorna att leverera kunskap. I undersökning efter undersökning framgår att de svenska eleverna har undermåliga kunskaper när de lämnar grundskolorna och gymnasierna. Fler och fler lämnar skolan utan godkända betyg i flera ämnen.

Det är en utmaning som Alliansregeringen tagit sig an. Och då är det tur att friskolefrågan nu kan avfärdas från dagordningen.