Laponia: Lapplands världsarv och Europas sista vildmark. Ett 9.400 kvadratkilometer stort stycke unik natur- och kulturmiljö och en god möjlighet till nya arbetstillfällen.
Men när det nu ska byggas besökscentrum har inget företag i Jokkmokk och Gällivare, där världsarvet ligger, ens en chans att lägga ett anbud. Och knappt något i länet.
Endast byggföretag med en omsättning högre än 100 miljoner kronor och minst 49 anställda är välkomna att lägga anbud på Naturum Laponia.
Det är länsstyrelsen som handlägger ärendet och motivet till de rigida upphandlingskraven är att besökscentret är ett komplicerat bygge med höga arkitektoniska ambitioner.
Det är det alldeles säkert. Naturvårdsverket är i själva verket ökänt för att prioritera spektakulär arkitektur framför naturvård.
Men borde det inte gå att bryta ner upphandlingen i mindre delar? Allt kan väl inte vara superdupersvårt?
Företagsbolaget, den lokala företagssammanslutningen i Gällivare, är av naturliga orsaker starkt kritiskt till hanteringen. Så här sade Mia Edin, företagsbolagets ordförande till Kuriren i fredags:
"Länsstyrelsen ska verka för hela länet och det är nog svårt för ett litet företag att lägga anbud ändå. Möjligheten med uppdelade anbud finns också utan att det automatiskt innebär konflikt med LOU".
Hur det offentliga väljer att utforma sina upphandlingar påverkar i allra högsta grad det lokala företagsklimatet.
Och i Norrbottens inland, där det är glest mellan människorna och företagen är få, är det särskilt viktigt att släppa in det lokala näringslivet när det väl byggs något.
Ulf Normark, ombudsman för Byggnads, förvånas över att länsstyrelsen inte inser vikten av att ha en stark lokal förankring kring Naturum Laponia.
"Det här är något vi reagerar kraftigt på. Vi vill naturligtvis att de här byggjobben ska komma kommunen och våra medlemmar till del. Kapaciteten och kunnande finns men när länsstyrelsen sätter ribban så högt tillåts ju inte våra lokala byggföretag ens att lämna in ett anbud."
"Man markerar enligt vår mening öppet att man struntar i principerna om lika behandling av företag", sade Normark till Kuriren.
En upphandling ska verkligen inte riggas för att gynna lokala företag. Men den ska inte heller utformas så att den
stänger ute alla företag utom de allra största och starkaste.
Det kanske är enklare och bekvämare för länsstyrelsen att upphandla allt i en enda stor klump. Men det blir knappast billigare eller bättre.
I grund och botten handlar offentlig upphandling om att se till att man får bästa valuta för skattepengarna. Och ju fler budgivare desto bättre konkurrens och lägre priser.
Länsstyrelsen har återigen visat sig från sin mest stelbenta och missunnsamma sida.
Enligt utställningsförslaget ligger förresten besökscentret direkt vid sjön Langas östra strand. Ska det inte bli spännande att följa hur dispensen från strandskyddet hanteras av länsstyrelsen i det här fallet?