Ledare: Örnnäste eller skatbo?

Gamla skator bygger bo till unga örnar.

Gamla skator bygger bo till unga örnar.

Foto: Scanpix

Politik2011-11-16 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Fritidsförvaltningens invändning hjälpte inte. Inte heller ekonomikontorets. Och självklart inte protesterna från samtliga övriga ledamöter i fritidsnämnden och kommunstyrelsens arbetsutskott.

Socialdemokraterna i Luleå kommun vill ge systerorganisationen Unga örnar ett bidrag på drygt 500.000 kronor för projektet "Fritid på lika villkor".

Det finns förvisso betydligt sämre saker man kan satsa på än ungdomars fritid. Men bara 16 procent av av projektkostnaden viks till aktiviteter för barn och unga. Resten går till personalkostnader, sociala avgifter, telefon och bilersättning.

"Jag blir bestört. Jag trodde tiden var förbi när man slussade skattepengar in i partiorganisationen", sa Anders Josefsson, gruppledare för Moderaterna till Norrbottens-Kuriren i går.

Ja, det var det nog fler som trodde. Projektbidraget till Unga Örnar är inget annat än en ren kompensationsåtgärd för att kommunen bestämt sig för att lägga beslag på driften av alla fritidsgårdar.

När Unga örnar blir av med fritidsgårdsverksamheten ser Socialdemokraterna till att kompisorganisationen i alla fall får behålla en heltidsanställd. Man kan undra om den ekonomiska föreningen Fritid i norr, med 35 anställda, som sköter driften av fritidsgårdarna och mötesplatserna på Tuna, Hertsön, Björkskatan, Porsön, Bergnäset, Sunderbyn och Råneå kommer att få medel till liknande "projekt"?

Jag har förresten svårt att förstå argumenten bakom att kommunen ska överta driften av alla fritidsgårdar. Det är väl utmärkt om eldsjälar från föreningar och kyrkliga samfund involveras så mycket som möjligt i samhället och får kontakt med ungdomar? "Kommunen måste våga pröva nya saker och våga förändra", har fritidsnämndens ordförande Inger B. Larsson (S), Råneå, tidigare sagt till Kuriren. Men varför förändra något som fungerar?

Och Unga örnar sedan. Jag trodde verkligen inte att man ägnade sig åt någon ideologisk skolning av barn, utan att man umgicks, spelade pingis, pysslade och åkte på läger. Därför blev jag förvånad när jag upptäckte vad Jan-Ivar Johansson från Unga örnar Luleås styrelse skrivit på NSD:s ledarsida i december 2010: "Vill man ha barn och ungdomar som växer till framtida ledare, göra dem demokratiskt fostrade och beredda att ta ledaransvar som vuxna senare inom arbetarrörelsen, bli aktiva och alerta i politik och samhälle - då måste också vänorganisationerna tycka det är värt att samverka kring till exempel anställningar och arbetsuppgifter. "

Om det är så att Socialdemokraterna genom Unga örnar vill "skapa arbetarrörelsens framtida ledare" bör de verkligen söka finansiering någon annan stans.

Luleå kommun är nämligen inte någon socialdemokratisk vänorganisation (även om man kan tro det). Och skattebetalarnas pengar ingår inte i rörelsens kassakista.

Det enda som händer när Socialdemokraterna i Luleå kommun väljer att strö skattepengar över sina egna organisationer är att man bygger på politikerföraktet.