Ledare: Orientering utan kompass

Politik2011-10-21 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Ansvar har verkligen blivit Fredrik Reinfeldts nya mantra. När han i går invigningstalade på Moderaternas partistämma nämnde han varken arbetslinje eller jobbskatteavdrag vid namn.

Moderaternas nya giv är i stället att man vill företräda samhällsintresset. Inte Svenskt Näringsliv, inte LO eller någon annan - utan samhällsintresset. Ansvar och samhällsintresse. Det låter stort och inte så lite pretentiöst.

Men ärligt talat så jag gillar framåtandan.

Före valet 2006 lanserade alliansen en plan över hur den socialdemokratiska makthegemonin skulle brytas. Planen gick i lås. Nu går Fredrik Reinfeldt vidare och vill göra Moderaterna till det stora samhällsbärande partiet i svensk politik. Rollen är ju ledig, så varför inte göra ett försök?

Läget har aldrig varit bättre.

Det gamla Allmänna Valmansförbundet och Högerpartiet är inte längre bara ett alternativ för företagsledaren eller översten. Moderaterna är i dag ett stort och brett parti med anhängare i hela Sverige och i alla delar av samhället. De blir dessutom raskt fler. 2002 röstade 800.000 personer på moderaterna, 2010 hade siffran stigit till 1,8 miljoner.

"Sedan 2002 års val har vi fått en miljon fler väljare. De är nyfikna på oss och ställer krav på oss. Vi ska vara ett modernt parti i rörelse som alltid har människan som utgångspunkt", sa Fredrik Reinfeldt.

Problemet är att Moderaterna så gärna vill vara det väljarna vill ha. Bristen på visioner, nya idéer och ideologi är plågsamt uppenbar i det nya idéprogrammet "Ansvar för hela Sverige". Idéprogrammet är så allmänt utformat att det inte betyder just någonting, och på Reinfeldt låter det som att det är meningen.

"Det finns de som säger att det behövs visioner. Jag vill varna för det. De menar ofta att vi ska göra det som var förr, när Domus var Domus. Eller andra som ropar på stora visioner, men egentligen säger att: Låt oss göra Sverige till något annat. Riv ned Revolutionsromantikerna som svenska folket inte vill ha", sa Fredrik Reinfeldt.

Moderatledaren talade också om vikten av solidaritet. Om att kunna se sig själv i andra.

"Hur kan det vara idélöst att vilja bygga vidare på det goda samhälle som Sverige är? Vi tror på jämlikhet och rättvisa och har rejäla skyddsnät."

För några år sedan hyllade Reinfeldt Tage Erlander i ett tal - mannen som ALLTID var statsminister. Och visst, Erlander förblev inte landsfader i 23 år utan att ömsa skinn och anpassa sig till nya förhållanden.

Reinfeldt har höga ambitioner för Moderaterna. Han vill vinna valet både 2014 och 2018. Om han själv vill är prognosen god för att det i alla fall minst blir tolv år med Fredrik Reinfeldt som statsminister.

Men vill man ta sig igenom en snårskog av motstridiga viljor och särintressen räcker det inte att vara målmedveten och anpassningsbar. För att inte tappa bort sig måste han också hålla koll på den egna kompassen.