Gruvor. Serverhallar. Miljardinvesteringar i ny infrastruktur.
Vid sidan av Stockholms- och Göteborgsregionerna är Norrbotten den starkaste tillväxtregionen i landet.
Malmen ligger där den ligger. Men var hittar arbetskraft med rätt kompetens och kvalifikationer?
Ett svar kan vara ökad arbetskraftsinvandring.
I går besökte migrationsminister Tobias Billström (M) Svenskt näringsliv i Luleå för att diskutera arbetskraftsinvandring med företagare och företrädare från arbetsförmedlingen.
Sedan slutet av 2008 är det väsentligt lättare än tidigare att invandra till Sverige för att arbeta. Sveriges system är Europas mest öppna.
Den viktigaste förändringen är att det numera är upp till arbetsgivaren själv att bedöma behovet av arbetskraft. Det var en uppgift som tidigare sköttes av myndigheter genom stelbent "arbetsmarknadsprövning".
Tobias Billström tror att Norrbotten är ett av de län som har allra mest att vinna på ökad arbetskraftsinvandring. Men det handlar inte bara om att ragga gruvarbetare. Gruvorna kräver även en stark omgivande tjänstesektor. Och enorma pensionsavgångar inom den offentliga sektorn väntar runt hörnet.
Arbetsmarknaden är inget nollsummespel, som vissa verkar tro. Arbetskraftsinvandring gör i stället den svenska ekonomin och arbetsmarknaden mer dynamisk och innebär tveklöst ett positivt tillskott till den svenska ekonomin.
När regeringen och Miljöpartiet kom överens om att öka möjligheterna till arbetskraftsinvandring från länder som inte är med i EU så var Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna väldigt kritiska . Av olika skäl, ska tilläggas.
Hur har det gått?
OECD:s bedömning är att reformen fungerat bra. Någon lönedumning har inte skett. Rapporten visade också att i de företag som anlitade arbetskraftinvandrare var lönerna för de inhemska arbetarna högre än genomsnittet.
Visst finns det undantagsfall, där arbetsgivare betett sig avskyvärt. För att människor inte ska utnyttjas rekommenderar OECD därför att kontrollen skärps.
Men det går att skärpa tillsynen för att komma åt missbruk utan att sätta upp hinder för de som beter sig hederligt.
Trots öppenheten har det konstigt nog inte skett någon dramatisk ökning av antalet utfärdade arbetstillstånd. Det kan förstås bero på lågkonjunkturen. Eller att Sverige inte anses attraktivt. Men det kan också bero på att reformen fortfarande är relativt okänd.
I Svenskt Näringslivs företagarpanel angav sju av tio företagare att rekrytering av kompetenta medarbetare är ett av företagets största problem. Man klarar inte att expandera. Och tvingas tacka nej till affärer.
Den 14 februari är det dags för nästa stora Kraftsamling i Kulturens Hus i Luleå, den här gången med fokus på mångfald och integration.
Ökad arbetskraftsinvandring till Norrbotten - hade det inte varit en lämplig fråga att kraftsamla runt?
Sverige, och framförallt Norrbotten, behöver fler i arbete än vad den inhemska befolkningen kan ge.