Dessutom redovisas siffror som visar att kostnaderna fortsätter att öka mer än intäkterna. Enligt den senaste prognosen kommer man att redovisa ett nollresultat för 2011. Förra året hade landstinget ett överskott på 193 miljoner kronor inklusive ett extra statsbidrag på 105 miljoner.
Utmaningen för välfärdssektorn sträcker sig dock betydligt längre än till årsskiftet.
Det är svårt att sia om konsekvenserna men år 2025 har norrbottningarnas omsorgsbehov ökat med 36 procent, enligt en ny undersökning som SCB gjort för SEB:s räkning.
"Man kan tro att åldersutvecklingen är ett avlägset framtidsproblem. Men det är fel. Sverige står inför en kraftig befolkningsökning i gruppen 80 plus redan de närmaste åren, och ökningen börjar nu", säger bankens välfärdsekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.
I Norrbottens kommuner är ökningen av 80-plussare störst i Piteå (49 procent) och Luleå (47 procent). Det kommer att krävas betydligt fler platser i äldreomsorgen. Frågan är vem som ska betala?
Enligt en undersökning från Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer skattesatsen att behöva höjas med 40 procent, eller 13 kronor per hundralapp, för att klara det framtida omsorgsbehovet under åren 2010-2035.
De flesta bedömare är dock överens om att det inte går att fylla hela det gigantiska välfärdsgapet med höjda skatter.
"Sverige som helhet har en god ekonomi, men kommunernas ekonomier är inte förberedda på de ökade behoven. På kommunal nivå måste man inom de närmaste tio åren förbereda för mer privat finansiering inom äldreomsorgen eller förbereda sina invånare på större skattehöjningar, säger SEB:s välfärdsekonom Jens Magnusson"
"Omsorgsformerna behöver utvecklas, mycket kan säkert effektiviseras och en del av hemtjänsten kommer kanske att glida över till den privata rut-sektorn. Men även med dessa viktiga förändringar kommer grundproblemet att kvarstå: Äldreomsorgen behöver framöver tillföras betydande resurser. De nya pengarna till välfärden behöver till mycket stor del komma från privat håll, säger Jens Magnusson"
Som bankanställd talar han naturligtvis delvis ur eget intresse när han föreslår utökad privat finansiering. Men frågan är om det finns särskilt många andra alternativ?
Hur man än vrider och vänder på det så är det allt färre arbetsföra norrbottningar som ska försörja allt fler äldre.
Visst, man kan säkert effektivisera i äldreomsorgen, motverka utflyttning och göra det enklare för människor att komma till Sverige för att arbeta. Men om vi vill behålla vår nuvarande välfärd pekar ändå det mesta på att vi inom en snar framtid kommer att tvingas arbeta mer, längre och spara på egen hand.