Ledare: Ohälsosamt förmynderi

OSUND FIXERING. Läkare ska vara läkare inte enkätinsamlare eller kostrådgivare.

OSUND FIXERING. Läkare ska vara läkare inte enkätinsamlare eller kostrådgivare.

Foto: Gene J. Puskar/AP Photo

Politik2011-10-25 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Förr i tiden trodde man att sjukdomar och olyckor orsakades av övernaturliga väsen. Trollpackor. Onda andar. Guds vrede.

Nu tror många att alla krämpor är direkt relaterade till att människor röker, äter och dricker för mycket och motionerar för lite. Jag tycker det har vissa drag av vidskepelse det med.

Har du stukat foten borde du sluta röka. Om du skurit dig i fingret med kökskniven borde du genast se över dina kostvanor. Drabbas du av nageltrång borde du antagligen supa lite mindre. Helst inte alls.

Ni tror kanske att jag raljerar, men det gör jag inte. Nu ska nämligen alla vårdsökande norrbottningars livsstilsvanor registreras av läkare.

Det brukar vara nog svårt att få en läkartid. Och väl på plats på vårdcentralen får du ofta tillbringa timtal i ett sterilt väntrum och bläddra i Året runt eller Amelia. Räcker inte det?

Nej, alla som söker sig till vårdcentralerna tvingas dessutom från årsskiftet svara på en lång rad helt ovidkommande frågor under de 15 minuter de i snitt tillbringar hos doktorn. Svaren ska användas i en undersökning om norrbottningarnas livsstil.

21 läkare verksamma på vårdcentraler i Luleå och Boden protesterade mot landstingets planer på lördagens debattsida i Norrbottens-Kuriren: "När patienter söker sig till vården vill vi att de ska känna sig säkra på att det är deras upplevda problem som ska styra vad som avhandlas. Vi vill inte att vården skall samla in individdata som inte behövs för omhändertagande av patientens problem."

Så är det. Patienterna går naturligtvis till doktorn för att få hjälp med sina problem, inte för att redovisa hur många kvällar i veckan de sitter i tv-soffan med en chipspåse.

Och läkarna vill självklart vara läkare. Inte dyra datainsamlare till landstinget.

"Vare sig sjukvårdens effektivitet eller vårdkvalitén för patienten vinner på detaljreglering av hur läkarna skall utföra sitt arbete. Särskilt inte om detta sker helt utan vetenskapligt stöd. Det finns vetenskapligt stöd för att livsstilen har betydelse för hälsan. Det finns inte vetenskapligt stöd för att insamlande av livsstildata ger positiva effekter."

Visst, det ÄR inte bra att äta för mycket eller för lite. Men läkarna måste tillåtas bedöma när de problemen är aktuella.

"Låt patienten bestämma vad som ska avhandlas vid läkarbesöket. Låt läkarna avgöra vad som är bästa medicinen och bästa rådet för att hjälpa patienten. Låt vården vårda."

Det är lätt att instämma i läkarnas kritik, men jag vill göra ett litet tillägg. Det finns också ett obehagligt drag av förmynderi i det faktum att människors livsstil ska registreras.

Det går trender i folkhälsa precis som i allt annat. Folkhälsoinstitutet, socialstyrelsen och konsumentverket har redan i decennier sagt åt oss vad vi ska äta och hur lite vi ska dricka och röka.

Ett år är det transfetter som är den stora boven. Ett annat år är det intaget av livsfarliga lightdrycker som vållar störst skada för folkhälsan.

Larmen går. Men samtidigt som folk blivit fetare har de fetmarelaterade sjukdomarna minskat.

Jag tror att den blinda fixeringen vid folkhälsa är ohälsosam. Både för läkare och patienter.