Ledare: Nya rättvisepartiet

GILLAR INTE SKILLNADER. Partisekreterare Per Schlingmann talade på moderaternas framtidskonvent om vikten av vård på lika villkor, i hela Sverige.

GILLAR INTE SKILLNADER. Partisekreterare Per Schlingmann talade på moderaternas framtidskonvent om vikten av vård på lika villkor, i hela Sverige.

Foto: MARC FEMENIA/Scanpix

Politik2008-11-29 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Norrbotten fanns närvarande när partisekreterare Per Schlingmann höll sitt inledande tal på moderaternas framtidskonvent i Sollentuna. "Olle i Boden" nämndes som ett exempel på hur moderaterna tar ansvar runtom i Sverige. Och efter Fredrik Reinfeldts tydligt uttryckta skepsis mot storregioner under sitt besök i Gällivare fick storregionmästaren Kent Ögren (s) sig nu ytterligare en indirekt känga, när Per Schlingmann klagade över att många vill diskutera "hur stora landstingen ska vara", i stället för "kvalitet och tillgänglighet" i sjukvården. Sjukvård och andra skattefinansierade välfärdsverksamheter ser ut att bli moderaternas nästa stora grej efter jobben. Statsministern, Schlingmann och andra moderater har som bekant rest runt i Sverige och besökt skolor, sjukhus och äldreboenden för att lyssna och lära. Och vad de verkar ha lärt sig är att kvaliteten skiljer sig åt mellan länen och från kommun till kommun. Här ser de nya moderaterna en politisk ingång. Den debattartikel som Per Schlingmann och Bodens kommunalråd Olle Lindström hade inne i gårdagens Kuriren visar vägen. "I Sverige ska boende även utanför storstäderna ha tillgång till sjukvård med hög kvalitet utan köer", skriver de. Det är "Hela Sverige ska leva", fast i annan form. Om betoningen tidigare legat på skillnaden människor med arbete - människor i utanförskap är skillnaden i kvalitet inom exempelvis sjukvård i olika landsdelar kärnan i moderaternas nya giv. Och skillnader är något som väcker negativa känslor. Skillnader och olikheter betraktas av svensken ofta som ojämlikheter och orättvisor. Förutom "Hela Sverige" vill moderaterna därför gärna börja tala om "rättvisa". Ett begrepp som socialdemokraterna och vänstern länge lagt beslag på - och som borgerligheten varit alldeles för dålig på att använda sig av enligt Per Schlingmann. Han anser att de borgerliga partierna nu har lyckats övertyga allmänheten att de är kompetenta och effektiva - men rättvisa? Nja. Så där ska den stora stöten nu sättas in. Hur ska det gå? Två problem presenterar sig direkt. För det första vill moderaterna gärna tala innehåll, inte form. Men den som vill ta tag i kvalitetsskillnader inom den landstingsdrivna sjukvården kan i längden inte undkomma frågan om landstingens framtid. En politisk nivå vars existens det är hög tid att ifrågasätta. För det andra finns en risk med kampen för att erövra rättvisebegreppet: att
moderaterna och borgerligheten även tar över motståndarnas definition av rättvisa som likhet i utfall. Här verkar dock Per Schlingmann ha garden uppe. "Går man upp tidigt och
sliter på sitt jobb ska det löna sig mer än om man inte gör det", underströk han. Bra. Hårt arbete och företagande ska belönas. Det är riktig rättvisa.