Ledare: Ny anda i Norrbotten

Foto: HASSE HOLMBERG/Scanpix

Politik2008-11-27 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Den som kör bil till Arjeplog möter en skylt med texten "Norrbottens friskaste kommun". Länge var en sådan titel inte något att skryta med, enligt statistiken. Nu är det nya tider. Efter att i åratal ha tillhört de olyckligt topplacerade på Sverige-listan över sjukskrivningstal är Norrbotten inte längre ett lika sjukt län. Sjukfrånvaron har minskat rejält, från över 4 procent 2006 till under 3 procent i år. Nivån ligger nu betydligt närmare den i södra Sverige, om man tar hänsyn till skillnader i åldersstruktur hos befolkningen. En förklaring - populär hos lokala myndigheter och politiker - till denna förbättring är de olika program som införts för att minska sjukfrånvaron. För Luleås kommuns del säger Margareta Bladfors-Eriksson, verksamhetschef för kommunens äldreboende, till SVT att hon tror att minskningen av sjukskrivning "handlar om ett långsiktigt arbete i Luleå kommun med bra rutiner och riktlinjer". Ingrid Nilsson, försäkringskassechef i Luleå, tror även hon att framgången är en följd av ett långsiktigt arbete. Numera arbetar Försäkringskassan mer tillsammans med sjukvården och arbetsgivare för att på ett tidigt stadium kunna sätta in aktiv rehabilitering och förhindra att människor hamnar i långvarig sjukskrivning. Man ska samtidigt inte underskatta effekten av de nya politiska signaler som kommit från den centrala nivån efter att vi fick en borgerlig regering. Flera förändringar av reglerna för att få ersättning från sjukförsäkringssystemet har inte hunnit träda i kraft än. Men nya riktlinjer för bedömning av sjukdom och arbetsförmåga, kombinerat med en annan anda i politiken, där fokus ligger på aktiva insatser för att få individen snabbt tillbaka till arbete, är saker som regeringen bidragit med. De har sannolikt haft betydelse. Ett tecken på hur avgörande rätt inställning kan vara är att den gamla kopplingen mellan hög arbetslöshet och höga sjukskrivningstal verkar ha brutits. "Tidigare tog vi hänsyn till arbetsmarknaden på ett sätt man kanske inte skulle ha gjort", säger Ingrid Nilsson. Vadå kanske? Det cyniska sätt varpå människor som bedömdes vara svåra att få tillbaka till arbetsmarknaden skyfflades undan och gömdes i sjukförsäkringssystemet är en tragedi. Att detta en gång i tiden var ett uttryckligen tillåtet sätt att bättra på
arbetslöshetsstatistiken får en att häpna. Tur att det är nya tider nu. Till Jämtland och Västernorrland verkar den nya andan tyvärr inte ha nått fram. De fortsätter att sticka ut med hög sjukfrånvaro. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) vill därför titta närmare på problematiken i de två länen. Hon verkar inte vara typen som vill skyffla undan och gömma.