Ledare: När vinsten är målet

RÄTT LAG. Fel halsduk. Det är 2014 det gäller.

RÄTT LAG. Fel halsduk. Det är 2014 det gäller.

Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Politik2012-10-18 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Tandlöst. Tempofattigt. Och brist på både tanke och taktik. I första halvlek av VM-kvalmatchen mot Tyskland demonstrerade Sverige hur det går när man spelar fotboll på LO:s och Vänsterpartiets vis: utan vinstintresse.

Scenförändringen efter Tysklands 4-0 i andra halvlek var monumental. Sverige vräkte plötsligt på och i stället var det tyskarna som darrade. Den osannolika upphämtningen till 4-4 är redan legendarisk.

Jag var nog inte ensam om att vråla vid Rasmus Elms kvittering i den 90:e matchminuten. Nej, till och med den annars så reserverade svenske statsministern Fredrik Reinfeldt stod plötsligt och hoppade bredvid Angela Merkel på läktaren. Och eftersom det i slutändan inte blev någon vinst, utan gick jämt upp, misstänker jag att även LO och Vänsterpartiet kunde leva med resultatet.

Den efterföljande morgonen hade Reinfeldt bytt Olympiastadion i Berlin mot Riksdagshuset i Stockholm. Under riksdagsårets andra partiledardebatt inledde Mikael Damberg, Stefan Löfvens ständige ersättare i debatterna, med att skicka upp ett par luftpastejer om höstens varsel och regeringens bristande krishantering. Men Fredrik Reinfeldt agerade inte bolltittare, för att fortsätta att slita på fotbollsklyschorna. Han kontrade med att berätta vad Socialdemokraterna skulle ställa till med om de fick igenom sin politik.

"Det handlar om 30 miljarder i höjda avgifter och en gigantisk utbyggnad av bidragssystemet. Socialdemokraterna visar sina miljoner, men döljer sina miljarder. Det kommer inte att hålla", sa Reinfeldt.

Så är det, naturligtvis. Socialdemokraterna ser problemen med varsel och uppsägningar. Men de vill inte göra något åt dem. Tvärtom. Jämfört med regeringens budgetförslag föreslår Socialdemokraterna en höjning bolagsskatten. De vill höja de sociala avgifterna speciellt för unga. De vill införa kilometerskatt för lastbilar. Och de vill höja krogmomsen.

Höstens varsel inom den svenska industrin beror på att efterfrågan faller i andra länder. I det läget är det oklokt att bemöta krisen med att straffa de svenska företagen med skatter och ytterligare pålagor för 30 miljarder. Det skulle omedelbart få kännbara effekter på den svenska arbetsmarknaden, och det kommer väljarna att genomskåda. Men både logiken och retoriken från Socialdemokraternas så kallade affärsplan haltar på fler punkter.

Innan regeringen släppte hela sin budget hette det att alltsammans var idéstöld, då hade regeringen stulit alla förslag från Socialdemokraterna. I går anklagade Damberg i stället regeringen för att inte lyssna tillräckligt på oppositionen!

Under budgetdebatten för två veckor sedan anmärkte Socialdemokraterna på att regeringen oansvarigt spenderade pengar som den inte hade. I går klagade Mikael Damberg på att regeringen gjorde för lite!

Förhastade uttalanden. Ständiga piruetter. Nya orimliga besked. Juholt är visserligen ute ur leken, men nog känns det fortfarande som om hela hans ande vilar över Socialdemokraterna.