Ledare: MVG för lärarsatsning

INGA SOFFPOTATISAR. När det gälller skolpolitik ligger regeringen inte på latsidan.

INGA SOFFPOTATISAR. När det gälller skolpolitik ligger regeringen inte på latsidan.

Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Politik2011-09-15 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Ny skollag, helt omvandlad gymnasieskola, fler nationella prov, ny lärarutbildning, tidigare betyg, ny betygsskala, införande av skolk i betygen, lärarlegitimation, återinförandet av speciallärare och en reformerad Skolinspektion,

När det gäller skolreformer har alliansregeringen verkligen inte legat på latsidan. Häromdagen presenterade utbildningsminister Jan Björklund en storsatsning på matematik. Och i går kom beskedet att regeringen avsätter 3,8 miljarder på en utbildningsstege för lärarna.

Äntligen ska lärarna kunna göra karriär!

En duktig lärare kan i bästa fall bli rektor, annars är yrkets löne- och ansvarsutveckling nästan obefintlig.

För att förbättra karriärmöjligheterna för lärare inom grund- och gymnasieskola införs nu forna tiders lektorstjänster. Särskilt skickliga lärare ska också kunna avancera till adjunkt eller huvudlärare.

De olika karriärstegen skrivs in i skollagen och kommunerna kommer årligen få 880 miljoner kronor för att garantera att utvecklingen också syns i lönekuvertet.

I regeringens satsning ryms dessutom en andra omgång av lärarlyftet för obehöriga lärare och fortsatta satsningar på vidareutbildning. Även förskolan berörs med insatser för att fortbilda förskolelärare och förskolechefer.

De stora fackliga lärarorganisationerna, Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet applåderade i går beskedet.

"Äntligen en unik satsning på lärare i grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning. Det är en seger för lärarkåren! Det finns ett starkt stöd från svenska folket att höja statusen för lärare. Det är också viktigt att karriärtjänster skrivs in i skollagen och att reformen blir permanent, sa Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner.

"Karriärvägar för lärare är ett viktigt steg på vägen för att höja statusen på läraryrket, utveckla skolan och höja kvaliteten i undervisningen, sa Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén."

Lärare tjänar alldeles för lite. En gymnasielärare i Sverige tjänar i genomsnitt 262.000 kronor om året. Snittet i OECD-länderna ligger på 333.000 kronor.

Ett system där duktiga och ambitiösa lärare belönas är bättre än en kollektiv lönehöjning på 10.000 kronor, som i högre utsträckning riskerar att även belöna dåliga lärare.

Det är också glädjande att regeringen insett att allt inte handlar om antalet lärare. Skoldebatten tenderar tyvärr annars ofta att fokusera mer på lärartäthet än lärarkompetens. Detta trots att länder som Finland och Sydkorea, som har betydligt lägre lärartäthet, brukar klara sig mycket bättre än Sverige i jämförande internationella studier.

Det är oerhört viktigt VEM som lär eleverna svenska, matte, historia med mera. De senaste åren har inte bara elevernas resultat sjunkit. Det har även intagningspoängen till lärarutbildningarna.

Satsningen på en karriärstege för lärare förtjänar MVG.