Att det är Miljöpartiet som styr flyktingpolitiken råder det ingen som helst tvekan om. Miljöpartiet är kanske det parti i Sverige som har den mest liberala synen på invandring och migrationspolitik.
Regeringen har under den här mandatperioden tvingats luta sig mot Miljöpartiet för att undgå att kopplas samman med och få stöd av Sverigedemokraterna i den här frågan.
När migrationsminister Tobias Billström (M) för en tid sedan råkade uttrycka sig lite slarvigt om papperslösa flyktingar så stämplades det som rasism. Andemeningen var dock att papperslösa som befinner sig illegalt i Sverige ska utvisas ur landet och att polisen har befogenhet att göra det utifrån de lagar som vi har och som riksdagen, inklusive Miljöpartiet, har röstat för.
Statsministern tog Tobias Billström offentligt i örat - och Miljöpartiet triumferade. Polisens arbete begränsades. Vissa lagar ska vi följa, andra inte, uppenbarligen. Moderaterna, som kämpar för rättssäkerhet och att vi ska följa de lagar som riksdagen bestämmer, backade för att tillfredsställa Miljöpartiet.
Sverige har en generös invandringspolitik, och så ska det vara. Men det finns trots allt gränser för allt. Det går inte att ha gränserna vidöppna som Miljöpartiet så naivt skriver i sin programförklaring för Migration. "Miljöpartiet vill ha en värld utan gränser där alla har möjlighet att flytta ...", står det i manifestet. Sverige tar sin beskärda del av flyktingar som kommer till Europa och EU. Sett till folkmängden ligger Sverige i topp. I år beräknas drygt 50.000 flyktingar komma till vårt land. Det är i antal näst mest i Europa.
När det gäller ensamkommande flyktingbarn väntas runt 4.000 komma till Sverige under året. För åtta år sedan var den siffran knappt 400.
Vilket ansvar har EU för att lösa flyktingproblematiken i Europa? Hur ska bördorna fördelas mer rättvist bland medlemsländerna? Varför sätter inte EU in hårdare tag mot länder som Grekland och Italien, som har sådana usla mottagningsförhållanden att det är länder som Tyskland och Sverige som får ta över dessa flyktingar därför att förhållandena inte anses människovärdiga i dessa Medelhavsländer. Så, om du som land missköter flyktingspolitiken belönas du med att de skickas vidare till Sverige och Tyskland.
Dublinförordningen gäller, vilket innebär att det är det första land flyktingen kommer till som också ska pröva asylärendet. Men EU-parlamentet vill ändra den här regeln för ensamkommande flyktingbarn. Här ska gälla det land dit barnet/ungdomen senast kommit till.
Sverige kommer därmed att få ännu fler ensamkommande barn att ta hand om. Det ställer till problem, inte minst vad gäller mottagandet. 1.300 ensamkommande barn sitter fast i transitboenden därför att kommunerna inte har plats för dem. 231 kommuner har en överenskommelse med Migrationsverket, men 60 kommuner vill inte ingå sådana avtal. Det vill regeringen nu ändra på genom att tvinga kommunerna att ställa upp.
Vad händer med den kommunala självstyrelsen? Det är heller ingen bra lösning för ungdomar att komma till kommuner som inte vill ha dem där. Kommunerna måste också bygga upp en ständig beredskap för de asylsökande. Vad kostar det och vad innebär det för kommunens åtaganden i stort?
Hur länge till ska Miljöpartiet få styra den svenska migrationspolitiken?