Ledare: Mot nya gröna höjder

UPPLEVELSE. Svenska bönder satsar på turism.

UPPLEVELSE. Svenska bönder satsar på turism.

Foto: FRIDA HEDBERG/SvD

Politik2010-12-01 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Företagare klagar över att politikerna inte förstår. De vill att politiker röjer hinder genom att sänka skatter och förenkla regler men i övrigt helst håller sig ur vägen; det är ju i företagen som kunskapen, idéerna och drivkraften finns.

Ändå händer det att samma företagare vänder sig till det offentliga för att få hjälp. Särskilt lantbrukare brukar pocka på särskild uppmärksamhet och extra stöd. Att politikerna i hög utsträckning sympatiserar visas av det omfattande stödsystem som finns för jordbruket inom EU.

Sverige har länge fört en ganska hård linje för avveckling av stöden, häromdagen kritiserad av två centerpartister på SvD Brännpunkt för att vara icke-konstruktiv. Men det är viktigt att någon vågar ta strid mot EU:s bidragsbyråkrati.

Till svenska bönders försvar ska dock sägas att deras inställning till EU-stöd mest handlar om att likartade villkor ska gälla i Sverige som i övriga EU. De gillar inte att Sverige går i bräschen för hårda miljö- och djurhållningskrav samtidigt som den offentliga sektorn inte drar sig för att köpa in billigare livsmedel från utlandet som producerats under mindre stränga villkor.

I och med den nya gröna våg som sköljt in över oss de senaste åren, med ett uppsving för allt ekologiskt, hållbart och "naturligt", har svenska bönder, tillbakapressade av konkurrerande import och rationaliseringskrav, vädrat morgonluft (även om jordbruk inte alltid är så "grönt" som branschföreträdarna vill låta påskina).

I ett treårigt projekt kallat "Grön Framtidsgård" som nu går mot sitt slut, har LRF Norrbotten varit med och hjälpt länets lantbrukare att slå mynt av den gröna vågen och bredda sig bort från gamla basnäringar som kött och mjölk mot nya branscher. Delvis finansierat av EU, och i samarbete med kommuner och landsting, har projektet enligt uppgift varit mycket lyckosamt. 46 nya verksamheter har startats eller vidareutvecklats som resultat av de utskickade företagscoachernas arbete. Framför allt är det inom entreprenad och turism som tillväxten skett. Tiotals jobb har skapats.

Som alltid är det svårt att visa vad som är ett direkt resultat av projektet, liksom att bedöma huruvida de 12 projektmiljonerna varit väl investerade pengar. Det tycks i alla fall som om de inblandade företagarna varit tacksamma över hjälpen att tänka nytt.

Projektet ska rulla i tre år till, och ett av målen är att få kommunernas näringslivs- och utvecklingskontor att prioritera lantbruket högre.

I kommunerna har dock redan intresset för närproducerat och ekologiskt ökat. Konsumenterna är sedan länge med på det gröna tåget. Tidigare i höst höjde regeringen stödet till jordbruken i Norrland. Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker kan snart bli tillåtet. Och hos landsbygdsminister Eskil Erlandssons (C) miljardprojekt "Matlandet Sverige" finns mer pengar att hämta.

Vurmen för det lokala och "naturliga" ser ut att hålla i sig. För böndernas del ser framtiden grön och skön ut.