Ledare: Mer pengar till järnvägar och vägar

MER TILL INFRASTRUKTUREN. Regeringen satsar fem miljarder på upprustning av vägar och järnvägar mellan 2012 och 2013.

MER TILL INFRASTRUKTUREN. Regeringen satsar fem miljarder på upprustning av vägar och järnvägar mellan 2012 och 2013.

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Politik2011-08-31 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Signalfel. Växelfel. Fast i kalla ödemarken utan julklappar och skinka.

I fjol firade antagligen fler svenskar än någonsin tidigare jul i en tågkupé. Förhoppningsvis hinner fler fram till Kalle Anka i år.

Regeringen satsar nämligen fem miljarder extra på underhåll av vägar och järnvägar i höstbudgeten, varav 3,6 miljarder reserveras för järnvägen.

"Vi kan inte garantera att det inte kommer att bli några förseningar. Men detta är en rejäl satsning" sa KD-ledaren Göran Hägglund under regeringens pressträff vid bygget av Citybanan i Solna.

Infrastruktursatsningarna är förstås välkomna. Förseningar och inställda tåg kostar; både i pengar och tålamod. Dessvärre verkar det vara tunt med satsningar riktade till den norra landsändan.

Regeringen har i stället bestämt sig för att prioritera "de samhällsekonomiskt mest gynnsamma sträckorna", vilket antagligen ska översättas med storstäderna. Visst, det är i söder flest människor bor och pendlar. Men godstrafiken då?

Exakt hur pengarna ska fördelas är inte bestämt, men Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm nämnde Malmbanan som ett tänkbart prioriterat projekt.

Enligt Trafikverkets regionchef Arnold Vonkavaara kommer det i sådana fall att handla om en förlängning av mötesspåren på Malmbanan att för att möta gruvnäringens expansion. Och när det gäller vägnätet är det trafiksäkerhetsåtgärder och ökad bärighet som verkar ligga närmast till hands för Norrbottens del.

Ansvaret för det bristande underhållet vilar både på alliansen och tidigare S-ledda regeringar. Tidningen Riksdag och Departement undersökte i våras hur mycket pengar som satsats på järnvägsunderhåll sedan år 2000 i förhållande till vad Banverket respektive Trafikverket begärt.

Under socialdemokratiskt ledda regeringar 2000-2006 fick dåvarande Banverket 3,7 procent mindre än begärt till underhåll av järnvägsnätet. Sedan 2006, med borgerlig regering, har Trafikverket i stället fått i genomsnitt 0,6 procent mer än begärt till järnvägsunderhåll.

Därför hade det varit klädsamt om oppositionen hade en lite lägre svansföring.

"Det är som att trösta ett hungrigt barn med en sockrad napp", kommenterade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin gårdagens besked.

"Jag tycker att det är positivt att regeringen har lyssnat på oss, jag har ända sedan jag blev vald pekat på problemen med bristande underhåll inom tågtrafiken, sa Tommy Waidelich, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman.

Varken Fridolin eller Waidelich kan lastas för vad tidigare regeringar gjort, men infrastrukturfrågorna passar dåligt för populistiska utspel. fem miljarder gör skillnad men infrastrukturen, och särskilt järnvägen, har varit utsatt under en lång tid.

Behovet är oändligt och sanningen är att järnvägsnätet inte är dimensionerat för dagens tågtrafik. Mellan 1997 och 2010 ökade persontransporterna med 60 procent. Dubbelt så mycket som beräknat.

Det går inte bara att lappa och laga. Något måste också göras åt kapaciteten. Är det inte dags för en blocköverskridande och långsiktig överenskommelse?