Fredrik Reinfeldt ägnade hälften av sitt tal på Moderaternas Sverigemöte i Karlstad till att tala om brottslighet, och särskilt vardagsbrott. Moderaterna vill skärpa straffen för bostadsinbrott och ta bort den så kallade "ungdomsrabatten". Mycket välkommet!
Sedan 2006, när Alliansen tog över landets ledning har rättsväsendet årligen fått fem miljarder mer. Antalet poliser i landet har ökat från 17.000 till 20.000. Ändå visar statistik att svensk polis är sämst i hela Norden på att klara upp bostadsinbrott.
Det är bra att Moderaterna ytterligare tar initiativet i rätts- och trygghetsfrågorna. Annat från webbsändningarna från Sverigemötet övertygade betydligt mindre: Som Fredrik Reinfeldts försök att lugna partikamraterna som oroar sig över låga opinionssiffror: "Det är på valdagen folk går och röstar, och varje dag från och med nu handlar om att försöka vinna", sa Fredrik Reinfeldt och möttes av öronbedövande jubel från mötesdeltagarna.
Jo, men vinna hur då? Alliansens partiledare träffades i Maramö för bara några veckor sedan. Men Moderaterna så väl som den borgerliga regeringen har anledning skäl att fundera mycket mer på politikens framtida inriktning och prioriteringar.
Man har vunnit två val i rad. Förändringstrycket blir heller inte precis starkare av att oppositionen är splittrad och att ekonomin är välskött. Men Moderaterna och Alliansen kan inte fortsätta förlita sig på motståndarens svaghet. Det finns tvärtom anledning att tänka nytt.
Moderaterna har satsat mycket på att minska skattebördan för låg- och medelinkomsttagare och därigenom stärkt drivkrafterna för att jobba. Andra delar av reformarbetet, som rör företagares villkor och marginalskatter, har man tyvärr brytt sig mindre om. Ovanpå det har man dessutom undvikit att utmana LO och den omhuldade "svenska modellen", som stänger unga och invandrare ute från arbetsmarknaden.
För att skapa fler nya jobb går det inte bara att stärka utbudet av arbetskraft - utan politiken måste också främja efterfrågan. Om arbetslinjen ska få full effekt måste det både göras billigare att anställa och attraktivare att utbilda sig och driva företag. Under Sverigemötet meddelade finansminister Anders Borg dock att han inte avser att skaffa värnskatten under nästa mandatperiod eftersom en bankdirektör då skulle få många fler kronor i sänkt skatt än en sjuksköterska ...
Det må låta nymoderat och valtaktiskt riktigt. Ett slopande av värnskatten beräknas dock inte ge lägre intäkter till finansdepartementets heliga statsbudget - utan tvärtom högre!
Att den skadliga värnskatten, som Alliansen lovat att avskaffa, fortfarande lever kvar tyder på avsaknad av politiskt mod. Allmänheten har stort förtroende för Anders Borg och regeringens förmåga att hantera statens finanser. I ett internationellt perspektiv framstår den svenska ekonomin till och med som unikt stark och motståndskraftig mot kriser och konjunkturnedgångar. Men vem vill egentligen rösta på en fegis?