Ledare: Med rätt att välja

Förra veckan landade Studieförbundet Näringsliv och Samhälles (SNS) nya forskningsrapport "Konkurrensens konsekvenser" i postfacket. Författad av inte mindre än åtta pålästa och kunniga personer med titlar som doktorand, doktor, docent och professor var förväntningarna högt uppskruvade.

VIKTIG RÄTT AV VÄLJA. Valfrihet handlar inte bara om kronor och ören.

VIKTIG RÄTT AV VÄLJA. Valfrihet handlar inte bara om kronor och ören.

Foto: Jessica Gow/Scanpix

Politik2011-09-12 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Rapporten och slutsatserna som författarna drar har också orsakat en hel del uppmärksamhet. SNS forskningschef Laura Hartman förklarade nämligen på DN Debatt att privata alternativ inom välfärdssektorn "inte blivit den mirakelmedicin många hoppades på". Hon hävdade, med stöd av rapporten, att det inte finns några vetenskapliga belägg för att friskolor, privata äldreboenden eller förskolekooperativ lett till förbättringar av välfärden. Varken när det gäller kvalitet eller effektivitet.

Efter Hartmans debattinlägg har medierna översvämmats av beskäftiga "vad var det jag sa"-inlägg från vänsterkanten.

"Änligen!", utbrast Anne-Marie Lindgren, utredningschef vid Arbetarrörelsens Tankesmedja, på NSD:s ledarsida.

"Privatisering är stöld" skanderade Ung Vänster.

Alldeles säkert kommer Laura Hartmans uttalanden fortsätta att användas som näring för valfrihetsmotståndare till vänster. Men vad sa egentligen rapporten? Jo, som sagt, att de åtta forskarna inte märkt några mätbara vinster vare sig när det gällde effektivitet eller kvalitet. Men forskarna kunde inte heller märka något annat. Enligt antologin finns det inte tillräckligt med kunskap för att dra några säkra slutsatser om konkurrensens konsekvenser. Alls.

"Banbrytande resultat!" "Äntligen!"

Jo, förresten, ytterligare en slutsats drog man - och den är att tillgängligheten till välfärden förbättrats: "Det ökade inslaget av vårdval inom primärvården och omregleringen av apoteksmarknaden verkar hittills ha skapat bättre tillgänglighet genom fler vårdenheter och bättre öppettider. Kunderna hos de privata aktörerna är dessutom något nöjdare. Utvärderingar av vårdvalet i Stockholm visar att fler personer utnyttjar vården efter införandet av vårdval. Mest markant är ökningen i vårdtunga grupper och i områden med lägre inkomster. De privata aktörerna har ofta lägre kostnader."

Det verkligt anmärkningsvärda med forskningsrapporten är dock inte den vinklade presentationen av resultatet, utan att det inte gjorts en ordentlig utvärdering av valfrihetsreformerna tidigare. Den 279 sidor långa rapporten från SNS är den första större oberoende utvärderingen som genomförts!

Det är oerhört viktigt att de offentliga medlen hanteras effektivt och med gott resultat. Förhoppningsvis kan det här bli startskottet på en mer seriös granskning, för det är långtifrån säkert att konkurrensen fungerar perfekt alla gånger.

Men valfrihet handlar också om mer än kvalitet och effektivitet. Valfrihet betyder också egenmakt.

Rätten för alla att välja - och välja bort - har också ett egenvärde.