Ledare: Maktkamp och egotripp

GRINIGA GUBBAR. Sven-Erik Bucht och Roland Kemppainen är missnöjda med att sossekollegan Bengt Niska inte nominerats till den landstingspost han vill ha.

GRINIGA GUBBAR. Sven-Erik Bucht och Roland Kemppainen är missnöjda med att sossekollegan Bengt Niska inte nominerats till den landstingspost han vill ha.

Foto: ANDREAS WÄLITALO

Politik2010-10-29 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Det pratas kryss överallt. Personvalsresultat används nu flitigt i eftervalsstriden, där politiska poster står på spel med allt vad de innebär av mer inflytande och högre arvode.Inför Socialdemokraternas valkonferens på lördag triggas stämningen av kampen kring Bengt Niskas vara eller inte vara som ordinarie i landstingsstyrelsen. Pajalas avgående kommunalråd har av valberedningen endast nominerats som ersättare, vilket gjort honom mycket upprörd. Han anklagar nu krafter inom sitt eget parti för "manipulation" och "bortsortering". Bengt Niska anser att hans kryssresultat i landstingsvalet, 19 procent, och långa erfarenhet motiverar att han får en ordinarie plats i styrelsen.I denna kamp får han stöd av nyinvalde riksdagsledamoten och tidigare kommunalrådet Sven-Erik Bucht från Haparanda, själv krysskung i valet. Och av Roland Kemppainen, tillträdande kommunalråd i Övertorneå, som tillsammans med Bucht gått ut i ett tornedalskt upprop till stöd för Niska. - Det behövs en förändring i synsätt när det gäller personvalet, som vissa har svårt att acceptera. Annars blir det ett förakt för demokratin och väljarna, säger Sven-Erik Bucht.Och Roland Kemppainen vädjar till sitt parti att "respektera" de som personröstat.Sven-Erik Bucht, suverän på att skapa mediespinn, har rätt i att Socialdemokraterna, om än inte ensamma, har haft svårt att hantera personvalet. Individualism står inte så högt i kurs i arbetarpartiet.Men i grunden handlar det här om det gamla vanliga i politiken: makt och ego. Det finns inget självklart i att personer som fått många kryss också har rätt eller lämplighet att inta en ledande post. Vem som ska flytta på sig för Bengt Niskas skull vill ingen av de tre tornedalingarna svara på, eller hur landstingsrådet Kent Ögrens relativt färre kryss ska hanteras. Bucht och Niska är som bekant inte såta vänner med landstingsrådet från Jokkmokk, som själv minst av allt vill behöva brottas med en bångstyrig herre från Pajala vid varje landstingsstyrelsemöte. Lika populära som Sven-Erik Bucht och Bengt Niska är hos många väljare, lika populära är de hos sig själva. Det bör inte underskattas hur starka och populära personligheter kan stöta bort och irritera människor, särskilt inom ett kollektivistiskt lagt parti som Socialdemokraterna. Men trots att herrarna Bucht och Niska säkert har svårt att tro det, är det inte heller alla som betraktar de båda som det bästa Norrbotten frambringat. De flesta väljare valde ju att inte kryssa dem.Om Bengt Niska inte får den åtrådda posten tänker han "agera", men inte hoppa av landstinget. Och ett avhopp hade varit oansvarigt. Vi har efter detta val sett hur flera politiker som kryssats in sedan valt att lämna sina uppdrag för att man inte fått en viss önskad post. Att på det viset sätta det personliga före det politiska förtroende man fått är inte att visa respekt för väljarna.