Ledare: Lustmat på ångerfat

Storregionprojektet är som en tårta. Fluffigt, sött och fint att titta på. Men inte särskilt mättande i längden.

Regionivrare med aptit. Sverige delas upp med tårtspade.Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Regionivrare med aptit. Sverige delas upp med tårtspade.Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Foto: BERTIL ERICSON

Politik2011-08-25 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Efter votering i Västra Götalands regionfullmäktige på tisdagskvällen stod det klart att Värmland och Västra Götaland inte kommer att gå samman i en ny västsvensk storregion.

Beskedet var ett ordentligt bakslag för Värmlands regionråd Tomas Riste (S).

"Det är klart att jag är besviken. Värmland klarar sig inte på egen hand och hade verkligen behövt en partner", sa han till Nya Wermlands-Tidningen.

Vad sa? Klarar sig inte på egen hand?

Storregioner har på senare år blivit landstingspolitikernas patentlösning på alla tänkbara problem:

Fråga: Vad ska vi göra för att hålla nere vårdkostnaderna?

Svar: Vi bildar en storregion!

Fråga: För att få fart på kulturlivet?

Svar: Vi bildar en storregion!

Fråga: Om vi vill förbättra infrastrukturen, minska arbetslösheten och bli av med mjällen?

Svar: Storregion!

I Danmark vill regeringen skrota sitt regionprojekt efter nästa val. Den danska strukturreformen som gjorde 14 amter (landsting) till fem storregioner genomfördes 2007.

Förändringen skulle leda till effektivare och bättre sjukvård för alla. Resultatet har dock blivit det motsatta: Danskarnas hälsa har blivit än mer beroende av regiontillhörighet och enskilda politikers beslut.

Det borde ge de svenska regionförespråkarna en tankeställare.

Någon folklig förankring har aldrig
existerat, utan storregionen är en ren skrivbordsprodukt.

Den senaste undersökningen om en norrländsk regionbildning visar att intresset för regionfrågan har minskat bland allmänheten. En tredjedel av alla tillfrågade norrlänningar hade ingen uppfattning i frågan. Och i Norrbotten var motståndet som allra störst mot att slå ihop de fyra nordligaste landstingen till en enda region.

Projektet Stornorrland verkar dessbättre dött och begravet. Nu skissar experterna i stället på en regionbildning mellan Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrland. Varför, kan man fråga sig.

Nu försöker man hävda att befolkningsutvecklingen är en väckarklocka för att vi måste ingå i en större norrländsk region.

Och ja, Norrbotten tappar i befolkning och därmed skattekraft. Det första halvåret 2011 minskade länets befolkning med 227 personer, men då ska man komma ihåg att Västerbottens befolkning samtidigt minskade med 339 personer och de aktuella delarna av Västernorrland med 187 personer.

Framgångsrika län, landsting, regioner eller storregioner skapas inte av några power point-matade politiker och tjänstemän. För att Norrbotten ska bli attraktivt krävs en mer näringslivsinriktad politik. Inte större tårtspadar till hungriga beslutsfattare.