Ledare: Luleå har kört fast

Politik2011-09-29 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Avregleringen av apoteksmarknaden gav 200 nya apotek. Antalet vårdcentraler ökade med 25 procent när primärvården avreglerades.

På vissa områden lever dock fortfarande ett egendomligt planekonomiskt tänk kvar. Den regionala kollektivtrafiken är ett sådant.

Alliansregeringen hoppas nu att ökad konkurrens och mångfald ska leda till att fler reser kollektivt. Den 1 januari 2012 träder en ny kollektivtrafiklag i kraft som gör det möjligt för privata företag att starta kommersiella linjer som konkurrerar med befintlig subventionerad busstrafik.

Det kan alltså bli möjligt att flera olika bussbolag trafikerar lönsamma sträckor i Norrbotten.

Regeringen har dessutom bestämt att det i varje län ska bildas en regional kollektivtrafikmyndighet som har det övergripande ansvaret för samordning och effektivisering av den skattesubventionerade trafiken. Kollektivtrafik ska upphandlas gemensamt och biljettsystem och tidtabeller samordnas. Ambitionen är att det ska bli enklare för alla att resa, både inom och mellan olika kommun- och länsgränser.

Tiden är mycket knapp. Men en regional kollektivtrafikmyndighet, bestående av landstinget och de 14 kommunerna i Norrbottent håller på att bildas.

Den nya myndigheten har dock redan nu stött på problem. I måndags godkände nämligen Luleås kommunfullmäktige ett nytt femårigt avtal med sitt eget monopolistiska bussbolag Luleå Lokaltrafik AB, LLT.

Tre månader innan den nya lagen träder i kraft fattar alltså Luleå kommunfullmäktige ett beslut som drabbar hela länet. I kommunfullmäktige blev röstsiffrorna för det nya LLT-antalet förkrossande 60-1.Hallå, upphandling och planering skulle ju ske gemensamt!

Landstingsoppositionsrådet Jens Sundström (FP) är en av dem som mest högljutt kritiserat Luleå kommuns agerande.

"Luleå gör detta i hemlighet endast för att undvika en upphandling av kollektivtrafiken i Luleå. Jag förstår varför men Luleå har valt fel väg. Men risken är ju att man skjuter sig i foten, det är ett fusk med reglerna och lär knappast godkännas av EU om någon överklagar."

"Luleå skulle ha överlåtit sina aktier i LLT till den nya kollektivtrafiken och samordnat bolaget med övrig trafik. Nu får myndigheten i stället ett avtal för LLT, ett avtal som alla kommuner ska vara med och bekosta men som de varken tillfrågats om eller fått vara med och påverka", sa Jens Sundström till Norrbottens-Kuriren förra veckan.

Beslutet i Luleå kommunfullmäktige gör det svårare att bedriva en sammanhållen lokaltrafik i Norrbotten. Det är ett egoistiskt agerande som motverkar den nya lagens intentioner.

Luleå vill prompt fortsätta resa kommunalt. Men det är länets övriga kommuner som får hoppa ut och skjuta på.