Ledare: Lugnet före ny storm

Till sist, när analysen gjorts och inriktningen lagts fram kan inte frågan om dimensionering och organisation undvikas längre.

SKJUTER FRAM. Med beskedet att inga förband läggs ned denna mandatperiod har försvarsminister Sten Tolgfors (m) skaffat sig lite andrum.

SKJUTER FRAM. Med beskedet att inga förband läggs ned denna mandatperiod har försvarsminister Sten Tolgfors (m) skaffat sig lite andrum.

Foto: LINDA WIKSTRÖM

Politik2008-10-23 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Sten Tolgfors (m) tyckte det var trevligt att vara på besök i Boden. Inte (bara) för utsikten från Rödbergsfortet, utan främst på grund av att han kunde anlända tillsammans med det en månad gamla beskedet i bagaget att inga militära förband läggs ned under denna mandatperiod. Hade han kommit med nedläggningsbesked skulle ju mötet med kommunalråd och landshövding kunnat bli riktigt otrevligt. Med stundande lågkonjunktur
vill ingen politiker vara den som drar undan benen ytterligare för en kanske
redan ekonomiskt pressad regementsort. Nu fick han i stället ledas runt som det anstår en försvarsminister, över stock och sten och vatten, och vinna lite popularitetspoäng genom att lovorda den militära
verksamheten och det lokala politiska engagemanget för försvaret. Några nya och närmare besked än att arbetet med att ta fram en inriktning för försvaret fortsätter hade Sten Tolgfors inte vid gårdagens besök. Genom att göra halt i diskussionen om en förändrad grundorganisation och utesluta nedläggningar har regeringen köpt sig lite tid och andrum i försvarspolitiken. Inriktningspropositionen för försvaret har skjutits upp till våren 2009. Stoppet är tillfälligt. Försvarsdepartementets omvärldsanalys ska "uppdateras" efter händelserna i Georgien. Visserligen kan det faktum att kriget utspelade sig i Sveriges närhet förändra en del slutsatser om det ryska hotet och behovet av trupp inriktad på territorialförsvar. Men i det stora hela har kriget stärkt försvarsministern i hans uppfattning om hur ett framtida svenskt försvar ska se ut: snabbare, flexiblare, mer tillgängligt. Som Sten Tolgfors gillar att återkomma till tog kriget i Georgien fem dagar. Sverige kan mobilisera 10.000 man inom loppet av ett år. Här finns ett uppenbart glapp som måste åtgärdas. Då krävs fortsatt förändring. Regeringen förbättrar nu kontrollen över Försvarsmaktens ekonomi, och överför 2,2 miljarder till förbandsverksamheten från materielbudgeten. Det är bra. Men denna form av "mindre" justeringar förslår inte i längden. Till sist, när analysen gjorts och inriktningen lagts fram kan inte frågan om
dimensionering och organisation undvikas längre. Nästa försvarsbeslut gäller för perioden 2010-2014, så det lugnande besked som getts till Sveriges försvarsorter är inget löfte som håller längre än till 2010. Till våren kommer propositionen och med den också en återupplivad debatt. Då gäller det att regeringen har sin linje i försvarspolitiken klar och vågar hålla på den, inför en väntad proteststorm från de delar av landet som eventuellt blir "förlorarna" i sammanhanget, och en opposition som lär ta varje chans den får till opportunistiska regionalpolitiska utspel. Försvarsmakten behöver få en tydlig marschorder.