Ledare: LO:s syn på oskäligt

TRADITION. När Wanja Lundby-Wedin år 2000 blev ny LO-ordförande efter Bertil Jonsson skedde ingen förändring i LO-ledningens välvilliga inställning till höga löner och generösa pensionsavtal.

TRADITION. När Wanja Lundby-Wedin år 2000 blev ny LO-ordförande efter Bertil Jonsson skedde ingen förändring i LO-ledningens välvilliga inställning till höga löner och generösa pensionsavtal.

Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Politik2009-03-31 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Det verkar ha gått vilt till på helgens s-kongress i Luleå. Så vilt att polisen fick rycka ut efter att två partikamrater rykt ihop under lördagskvällens fest. På söndagen lyckades kongressen ändå samla ihop sig så pass att man mäktade med ett gemensamt uttalande i bonusdebatten. "Stoppa bonushysterin!", tycker Socialdemokraterna i Norrbotten, och tillägger att "i företag med anknytning till arbetarrörelsen ska inte oskäliga bonusar och orimliga löne- och pensionsavtal förekomma." Dessutom tar kongressen avstånd från det "ytliga politiska spel där man utnyttjar den här viktiga debatten till personangrepp." För inte så länge sedan var det annat ljud i den socialdemokratiska skällan. Mona Sahlin gick till hård personlig attack mot SEB:s vd Annika Falkengren och tyckte att girigheten bakom hennes löneökning var "otäck att se". Men nu är det ju personer inom arbetarrörelsen som angrips och då är det inte lika kul längre. Särskilt som LO-ordförande Wanja Lundby Wedins agerande bara blir mer och mer pinsamt. Nu heter det att hon blivit blåst. De pensionsavsättningar som gjorts till AMF:s förre vd Christer Elmehagen har Wanja Lundby Wedin inte haft en aaaaning om, trots att de stått att läsa om i AMF:s årsredovisningar. Hon tänker kräva tillbaks pengar. Men de som verkligen bör kräva pengarna tillbaka är de som betalat arvode till Wanja Lundby Wedin för hennes styrelseuppdrag i AMF. Ett uppdrag hon uppenbarligen inte kunnat eller så bara struntat i att sköta - oavsett vilket ser det lika illa ut. Frågan som nu infinner sig är hur många andra generösa ersättningar som Wanja Lundby Wedin och hennes LO-kompisar beslutat om, men som de idag helst vill glömma. LO är ju insyltat i flera företag. I Riksbyggen, där Byggnads Hans Tilly och Kommunals Ylva Thörn sitter i styrelsen, kan vd:n gå i pension vid 61 med 70 procent av lönen. I det av LO delägda försäkringsbolaget Afa, där Wanja Lundby Wedin är styrelseledamot och tidigare LO-ordföranden Bertil Jonsson håller i ordförandeklubban, fick enligt LO-Tidningen tidigare vd:n Torgny Wännström pension motsvarande 75 procent av lönen från det han fyllde 60, samtidigt som han fortsatte att arbeta för Afa med full årslön (runt tre miljoner). De goda pensionsvillkoren hade han med sig från sin tid i Folksam. Folksams pensionsavtal är dock sedan 2004 inte längre lika generösa, så sossekompisen Anders Sundström, som Wanja Lundby Wedin, styrelseordförande i Folksam Sak, var med och rekryterade till vd-posten samma år, fick nöja sig med en miljon i höjd årslön. Och sedan har vi ju Wanja Lundby Wedins eget pensionsavtal, som ger henne rätt att gå vid 60 med närmare 80 procent av lönen. Det här är bara ett axplock. Men att LO:s toppar har anammat en annan syn än LO:s övriga medlemmar på vad som är oskäligt känns inte som en orimlig slutsats.