Ledare: Lite att gruvas över

TILLVÄXTBANAN. Konjunkturen är förhållandevis stark i Norrbotten och företagens förväntningar ligger över riksgenomsnittet.

TILLVÄXTBANAN. Konjunkturen är förhållandevis stark i Norrbotten och företagens förväntningar ligger över riksgenomsnittet.

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Politik2012-12-19 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Så här dagarna innan jul kan det väl vara på sin plats med lite goda nyheter?

Trots alla svarta rubriker om varsel och uppsägningar i spåren av eurokrisen går det inte så pjåkigt för Norrbotten.

Förra veckan presenterade SCB siffror som visade att norrbottningarna toppade den regionala tillväxtligan i Sverige. Nu visar en ny rapport från Svenskt näringsliv att produktionen fortfarande är hög bland länets industriföretag.

Framtidstron är det heller inget fel på. Sex av tio företag i Norrbotten ser ingen minskning i produktions- eller försäljningssiffrorna under de kommande sex månaderna, enligt Svenskt näringslivs lokala företagarpanel för det fjärde kvartalet.

Enligt Svenskt näringslivs regionchef Jan-Olov Nordström är det är expansionen i gruvnäringen som håller lågkonjunkturen borta. Det är ett välkommet konstaterande som kommer i exakt rätt tidpunkt. På senare tid har man tyvärr kunnat märka ett tydligt attitydskifte mot gentemot gruvnäringen. Den regionala nyttan med gruvor har kommit att ifrågasättas i ljuset av att vinster och skatteintäkter hamnar på andra platser: Nu vet vi att investeringarna har stora positiva effekter för det övriga näringslivet.

Norrbotten har förvisso inte heller varit helt förskonat från varsel och uppsägningar. Men de är färre än i många andra län. Till stor del beror det på att gruvnäringen inte är lika Europaorienterad som annan tillverkningsindustri.

Exportrådet har gjort bedömningen att den europeiska ekonomin, Sveriges största exportmarknad, kommer att återhämta sig under nästa år. För att Norrbotten ska kunna hålla sin tätposition även i goda tider och klara svackor på längre sikt behövs givetvis en större och mer dynamisk privat sektor. Råvaror är en bra bas, men länet behöver fler ben att stå på. Går det bra för gruvindustrin går det bra för övriga Norrbotten. Men går det dåligt för gruvinäringen kommer det också att gå dåligt för övriga länet

Apropå gruvmotstånd, läste ni förresten intervjun med förra centerledaren Maud Olofsson i lördagens Kuriren?

Centerpartiet i Norrbotten har som bekant lanserat idén om en regional skatt på mineraler, skog och el som förs ut ur länet. Ett förslag som Olofsson sågade jäms fotknölarna.

"Gruvföretag som LKAB, Northland och Boliden samarbetar redan nu med de kommuner som de verkar i. Det gäller exempelvis LKAB som betalar lönerna för ett 20-tal personer som arbetar i Kiruna kommun när det gäller stadsomvandling och annat", sa Maud Olofsson, som i dag sitter i styrelsen för LKAB, och fortsatte:

"Om Sverige skulle införa olika typer av beskattningar för företag i den här branschen skulle vi inte längre vara attraktiva när det gäller investeringar. Nu ser vi en utveckling där hotell är fullbelagda och många företag går bra tack vare att gruvföretag etablerar sig och andra, som LKAB expanderar."

Må de lyssna på Maud! Det finns goda skäl att inte tappa tron på framtiden.