Ledare: Låt Norrbotten välja

VÅRDVAL. Regeringens planerade sjukvårdsreform ger politiker mindre och patienter och personal mer makt över primärvårdens organisation i länet.

VÅRDVAL. Regeringens planerade sjukvårdsreform ger politiker mindre och patienter och personal mer makt över primärvårdens organisation i länet.

Foto: ANDREAS WÄLITALO

Politik2009-02-23 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Landstingsrådet Kent Ögren (S) har svårt att förstå. I ett nyhetsbrev skrivet i en raljerande ton finner han det obegripligt och häpnadsväckande att Kurirens ledarsida stöder regeringens vårdvalsreform. Som stöd för sin oförståelse åberopar Kent Ögren det faktum att Sveriges landsting i sina remissvar uppvisat ett massivt motstånd mot reformen. Nu är inte ledarsidan något språkrör för landstingen, så att åsikterna går isär är inte alls häpnadsväckande. Däremot gillar ledarsidan valfrihet. Och det gör faktiskt många av Sveriges landsting också. Deras motstånd mot regeringens vårdvalsreform handlar inte om vårdvalet. Flera landsting har redan infört eller planerar att införa vårdvalssystem inom primärvården - på flera håll med stöd från socialdemokraterna. Motståndet rör landstingens valfrihet. Eftersom vårdvalsreformen är tvingande utgör den en inskränkning i det kommunala självstyret. Därav landstingens misstycke. Det är en relevant invändning. Kommunalt självstyre är viktigt. Men det medborgerliga självstyret; den enskilda människans möjligheter till handlings- och valfrihet, är ändå viktigare. Därför är det helt rätt av regeringen att nu försöka sätta patienten i centrum för sin sjukvårdspolitik. I princip delas denna syn alltså även av många landstingssossar i vårt land. Den som framstår som avvikande i det här fallet är faktiskt Kent Ögren, som så helt anammat sin partilednings hätska retorik om att vinstintressen nu kommer ta över sjukvården, och slagit på den stora trumman mot vårdvalsreformen. Ett av hans försök att förklara sin inställning går ut på att vårdval inte fungerar i Norrbotten, på grund av länets särskilda förutsättningar. Det är fel. Regeringens reform innebär även i fortsättningen möjligheter för alla landsting att genom utformning av kravspecifikationer och ersättningssystem anpassa vårdvalet till lokala förutsättningar. Och faktum är att små orter i ett glest bebyggt län som Norrbotten kan visa sig ha mest att tjäna på utökade möjligheter till vårdval. Robert Svartholm, läkare och ordförande för Norrbottens läkarförening säger till Kuriren: "Jag vet att det finns doktorer som i flera års tid velat öppna mottagningar i exempelvis Arvidsjaur och Kiruna". Fler läkare lär gå i sådana tankar. Och nu får de och andra som tröttnat på att arbeta i landstingets regi en chans att erbjuda sjukvård mer på personalens och patienternas villkor, i stället för enbart på politikernas. Det här inser Kent Ögren. Och det är just denna maktförskjutning som hans motstånd mot vårdval i Norrbotten grundar sig på. En maktfullkomlighetens logik som är beklaglig, men i detta fall tyvärr inte särskilt svår att begripa.