Ledare: Långsamt enklare

INTE ENLIGT PLANEN. Näringsminister Maud Olofsson (C) och regeringen har en bra bit kvar till målet att minska regelbördan för företagen med 25 procent.

INTE ENLIGT PLANEN. Näringsminister Maud Olofsson (C) och regeringen har en bra bit kvar till målet att minska regelbördan för företagen med 25 procent.

Foto: PONTUS LUNDAHL/Scanpix

Politik2010-07-28 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Regeringen berömmer sig för sitt regelarbete. Hundratals regler har förenklats. Bland annat har revision för små, privata aktiebolag blivit frivillig; jämställdhetsplaner behöver bara tas fram vart tredje år och för arbetsgivare som har fler än 25 anställda; moms redovisas nu varje kvartal i stället för varje månad - för att ta några exempel. På tolv av sjutton mätområden har staten sänkt företagens kostnader för administration av regler. Jordbruksdepartementet har varit allra duktigast, och dragit ner sektorns administrativa kostnader med över en tredjedel. Totalt för alla områden ligger sänkningen på runt sju procent om 2010 räknas in. Så trenden går i rätt riktning. Näringsminister Maud Olofsson (C) och regeringen har trots det misslyckats, sett till målet: en 25-procentig minskning av företagens administrativa börda under mandatperioden. Relativt sett ligger Sverige ändå bra till, på fjärde plats i EU mätt efter hur enkelt det är att bedriva näringsverksamhet.Det är också EU regeringen främst skyller på för att arbetet inte kommit längre; runt hälften av företagens administrativa kostnader härrör från EG-rättens krav. Förutom att det alltid tar tid att ändra regler (den har vi hört förut) och att det är svårt eftersom svenska regler överlag är bra (känner vi också igen). Arbetet går dock vidare. 25-procentsmålet skjuts fram till 2012, och Regelrådet, som kontrollerar att nya regler blir så enkla som möjligt, får förlängt mandat. Regeringen har kommit en bit på väg, men det råder ingen tvekan (fråga närmaste företagare) om att det återstår en hel del för att leva upp till målsättningen att göra det enkelt och lönsamt att vara företagare. Ska företagande bli lönsamt är det inte bara administrativt regelkrångel som måste bort, utan även till exempel höga skatter. De är en nog så tung börda att bära för många företag som jämställdhets- och miljöredovisningar. Här är det viktigt att regeringen visar gehör för vilka förändringar som landets företagare faktiskt prioriterar.Helt nöjda kommer alla företagare aldrig att bli. Det bör inte heller vara målet för arbetet med regelförenkling. Att införa fler regleringar är alltid en avvägning. Ur en redan skötsam företagares perspektiv är ett kontrollsystem med nya blanketter bara ännu en börda som staten tvingar på. Men för att åstadkomma schysstare konkurrens, motverka brottslighet och se till att staten får in sina skatteintäkter, kan det ibland vara nödvändigt med en del krångel och kontroll. Vissa bördor bör behållas.Och även om Alliansen förtjänar kritik för att inte ha gått snabbare fram måste man väga in alternativet. Ingen kan på allvar tro att regelröran skulle ha minskat mer med en rödgrön regering.