Ledare: Kval inför vårdvalet

RÄDS VAL. Landstingsråden Britt Westerlund (s) och Kent Ögren (s) vill inte att patienterna ska får större frihet att välja vårdgivare.

RÄDS VAL. Landstingsråden Britt Westerlund (s) och Kent Ögren (s) vill inte att patienterna ska får större frihet att välja vårdgivare.

Foto: LINDA WIKSTRÖM

Politik2009-02-17 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Sossarna i landstinget räds väljarnas val 2010. Efter bråk i landstingsgruppen, ett impopulärt regionprojekt och en ekonomi i behov av akuta insatser vore det högst förståeligt om socialdemokraterna inte alls såg fram emot landstingsvalet 2010. Men nu gäller det emellertid ett tidigare val, som handlar om att välja vård - inte parti. På torsdag ska riksdagen besluta om att den 1 januari 2010 införa vårdvalssystem i hela landet. Landstingen blir därmed skyldiga att låta vårdtagaren få välja mellan olika vårdgivare i primärvården. Privata vårdgivare som uppfyller de krav landstinget ställer får då rätt att etablera sig och ta emot ersättning från landstinget för den sjukvård som levereras. Grunden för systemet blir den lag om valfrihetssystem inom äldre- och handikappomsorg som alliansen införde 1 januari i år. Grundförutsättningen är att ersättningen från landstinget följer patientens val av vårdgivare. Landstinget beslutar dock som vanligt om hur mycket pengar primär-
vården ska få totalt. Och det kommer även i fortsättningen vara möjligt för varje landsting att utforma sitt ersättningssystem i enlighet med särskilda lokala behov. Till exempel högre ersättningar i glesare bygder eller på andra platser där man av någon anledning vill uppmuntra etablering av en vårdgivare. Skillnaden blir bara att en del av makten över fördelningen av sjukvårdspengarna flyttas från politikerna till patienterna. Därför kan man avfärda det som ett dåligt försök att skrämmas, när landstingssossarna i en "aktion" vid några av länets vårdcentraler på måndagen påstod att "utförsäljningar och privatiseringar hotar välfärden i Norrbotten", och krävde att "förslaget till primärvårdsmodell och fri etableringsrätt" stoppas. Och sucka åt rikssossarnas tomma prat om att alliansen vill pådyvla hela Sverige "Stockholmsmodellen" för vårdval. Väljarna låter sig ändå inte luras. Ute i landet finns redan fungerande vårdvalssystem av olika slag, fler är på väg att införas och stöds på vissa håll även av socialdemokrater. Och här i Norrbotten genomskådar nog även socialdemokratiska sympatisörer landstingsråden Kent Ögren (s) och Britt Westerlund (s), när de båda utmålar alliansens valfrihetsmodell som "ett direkt hot mot rättvisa och tillgänglighet för vården i Norrbotten". Det hotet har de själva länge fått personifiera och de tar därför varje tillfälle i akt att avleda de missnöjda medborgarnas uppmärksamhet i riktning mot regeringen - särskilt nu, inför kommande, impopulära nedskärningar. Med ett valfrihetssystem kommer det bli tydligare hur politikerna prioriterar när de skär ned eller satsar, och hur deras val skiljer sig från patienternas. Det är antagligen detta som skrämmer de båda landstingsråden mer än någonting annat.