Ledare: Kritisera korrekthet

KÖN RÄKNAS. Pia Sandvik Wiklund, tidigare rektor vid Luleå tekniska universitet, leder arbetet för en mer jämställd högskola.

KÖN RÄKNAS. Pia Sandvik Wiklund, tidigare rektor vid Luleå tekniska universitet, leder arbetet för en mer jämställd högskola.

Foto: LINDA WIKSTRÖM

Politik2009-12-23 06:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Numera jobbar hela Sverige med jämställdhet. Organisationen Hela Sverige ska leva arbetar med lokal utveckling, och där ingår också utbildning i jämställdhetskunskap och en mini-workshop om härskartekniker. Bland organisationens närmare 40 medlemmar återfinns Småkommuner i samverkan, Sveriges vattenkraftskommuner, Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund, LRF, ABF, SSU och Centerns ungdomsförbund. Moderata ungdomsförbundet är inte med - än så länge; efter ordförande Niklas Wykmans utspel att MUF ska bekämpa kvinnors underordning gentemot den heterosexuelle mannen kommer ungdomsförbundet säkert att dyka upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang där kampen för jämställdhet pågår. Även om den kampen som synes idag förs överallt så är det i synnerhet utbildningsväsendet som drar till sig jämställdhetsivrarnas intresse. När Ingvar Karlsson (S), sedermera statsminister, för fyrtiotalet år sedan förklarade att skolan ska vara socialismens spjutspets, var han varken den förste eller siste politikern att betrakta utbildning som det bästa sättet att omdana unga själar i den politiska korrekthetens namn. Alliansens maktinnehav har inneburit en mildring av de radikala ambitionerna för jämställdhet, men inget totalt brott med det feministiskt inspirerade tänkandet. Till exempel står i regeringens direktiv till Delegationen för jämställdhet i skolan att ett mål är att "bryta den struktur som bland annat visar sig genom könsuppdelningen inom utbildningssystemet". Det senaste initiativet är att regeringens Delegation för jämställdhet i högskolan utlyst pengar för insatser som främjar jämställdhet. Ett prioriterat område är utbildningar med "kraftig obalans" mellan könen. Delegationens ordförande Pia Sandvik Wiklund, tidigare rektor vid Luleå tekniska universitet, säger i måndagens pressmeddelande om initiativet att "detta är en möjlighet för universitet och högskolor att bryta ny mark i arbetet för jämställdhet. Det behövs. Det visar inte minst dagens diskrimineringsdom i Svea hovrätt mot Sveriges Lantbruksuniversitet." Om Pia Sandvik Wiklund ser domen hon hänvisar till som ett hot mot delegationens arbete är oklart. Domen i fråga innebär dock definitivt ett bakslag för alla radikala jämställdhetskämpar. 44 Kvinnor som sökt veterinärutbildningen vid SLU i Uppsala och som i jämställdhetens namn sorterats bort på grund av sitt kön tilldömdes skadestånd. Förhoppningsvis leder denna dom till att lärosäten över hela landet rensar bort alla missriktade sorteringsåtgärder, i stället för att äska pengar till nya. Och till alla politiker som är oroliga för att unga ska vilseledas och itutas fördomar: Se över utbildningens kvalitet i stället. Kunskap och självständigt kritiskt tänkande förblir det bästa skyddet mot galenskaper, inklusive de politiskt korrekta.