Förnyelsebart. Klimatsmart. Grönt.
Politikernas skäl till storskalig vindkraftsverksutbyggnad är många.
Men prislappen är dyr.
Enligt en färsk rapport från Timbro kostar den svenska vindkraftssatsningen inte mindre än 215 miljarder, eller 50 000 kronor per hushåll. Eftersom priset är inbakat i elcertifikaten syns pengarna inte i statsbudgeten.
"Vindkraftsutbyggnaden riskerar att bli en grön bubbla med svenska hushållpengar som riskkapital, skriver rapportförfattaren.
Vindkraften är lönsam för producenter och markägare. Men knappast för konsumenter eller närboende.
Enligt energiöverenskommelsen från 2009 är målsättningen att det ska byggas 30 TWh vindkraft till år 2020. För att nå målet måste den nuvarande produktionen tiodubblas.
Totalt planeras nu uppemot 5.000 vindkraftverk bara i Norrland. I Piteå byggs landets största vindkraftspark. Fler platser står på tur. Och nu undersöker man bland annat möjligheterna att anlägga en vindkraftspark i Stora Sjöfallets nationalpark.
Regeringen gör allt vad den kan för att skynda på.
Hösten 2009 ändrades till exempel reglerna för den som vill söka tillstånd för att bygga vindkraftverk. Innan var man var tvungen att söka tillstånd enligt både plan- och bygglagen och miljöbalken. Från 1 september 2009 behövs däremot bara en prövning mot miljöbalken.
Förra vintern hotade dessutom den förre miljöministern Andreas Carlgren (C) att stoppa det kommunala vetot mot byggandet av nya vindkraftverk. "Här måste vi få en förändring så att kommuner inte bara lyssnar på opinioner och säger nej utan även försöker lösa konflikterna. Går inte det kan det bli aktuellt att ta bort kommunens vetorätt."
Nu börjar vi dock se bevis på vad som kan hända när det snurrar på lite för snabbt i hjärnkontoret.
Enligt tidningen Östra Småland kan nämligen Södra Ölands odlingslandskap förlora sin status som världsarv på grund av den planerade vindkraftsutbyggnaden. Detta enligt ett brev till Mörbylånga kommun från Unescos expertorgan för kulturmiljövård.
"... om de planerade anläggningarna kommer till stånd är det högst troligt att världsarvet inte bara allvarligt ifrågasätts utan att Södra Ölands odlingslandskap kan komma att förlora sin världsarvsstatus".
Unesco-organet ser inte positivt på de nya planerna vid Albrunna, Kastlösa Södra och Ventlinge. Vindkraftverkens totalhöjder på upp till 150 meter är inte acceptabla, tycker organisationen, och redan dagens anläggningar på 40-60 meters höjd är diskutabla.
Vindkraften kan alltså ha ett högt pris, inte bara för energikonsumenterna. Tänk på det, alla ni som vill tillåta vindkraftverk i närheten av Laponia!
Det vore nämligen djupt olyckligt om vindkraften, som enligt de rättrogna ska rädda klimatet, förstörde vår mest värdefulla natur.