Ledare: Korrumperande bidrag
STÖDER STÖD. Fredrik Reinfeldt och Moderaterna har övergett motståndet mot offentligt partistöd, men vill fortfarande inte öppet redovisa de privata donationer partiet tar emot.
Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
heller Sverige undgår kritik från dem som granskar makthavarnas grad av oförvitlighet. Ett område där Transparency International flera gånger uppmanat Sverige att skärpa sig gäller redovisning av de politiska partiernas finansiering. Europarådets enhet för korruption har instämt i den kritiken. Transparency International vill se en obligatorisk och öppen redovisning av var pengarna partierna får kommer ifrån. En sådan lösning avvisades senast i förra veckan av justitieminister Beatrice Ask (M). Hon tycker inte att några förändringar är befogade, sade hon i SR:s Ekot; detta trots att Sverige utmärker sig genom att sakna en lagreglering. Och egentligen borde ingen lagreglering behövas. Att öppet redovisa i varje fall större bidrag borde vara en självklarhet för politiska partier som vill förtjäna medborgarnas förtroende. Om inte annat bara för att befria sig från alla misstankar om otillåtna påtryckningar. De rödgröna partierna har nu kommit överens om att på frivillig väg redovisa bidragen de får in. Varje bidrag från privatpersoner ska redovisas om summan överstiger 20.000 kronor, och bidrag från företag och organisationer redan vid första kronan. Det låter som en ganska rimlig avvägning mellan privatpersoners rätt till valhemlighet och vikten av öppenhet gentemot väljarna. Folkpartiet och Centern är med på överenskommelsen, men Moderaterna och Kristdemokraterna vägrar. Vilket är pinsamt för dessa två partier, rent ut sagt. Fredrik Reinfeldts Nya Moderater har dessutom övergett sitt tidigare motstånd mot den kanske mest anmärkningsvärda formen av bidrag till partier: det offentligt finansierade partistöd som politikerna själva administrerar. Detta missbruk av våra skattemedel fortsätter trots att systemet är hårresande. På grund av sjunkande medlemstal har partierna blivit alltmer bidragsberoende, så partistödet lär leva kvar. Enligt SVT:s Nordnytt har det kommunala partistödet i Sverige ökat med 15 procent sedan 2006, och i Norrbotten med fem procent. Nio kommuner har höjt nivån på stödet; Luleå, Piteå och Älvsbyn med 10 procent eller mer. Kalix ligger högst med 67 procent, en höjning försvarad av kommunalrådet Robert Forsberg (S) med att det funnits "ett uppdämt behov". I sak gäller dock detsamma oavsett höjningar, sänkningar, procentnivåer och summor: Män och kvinnor som delar ut pengar till partier de företräder, för att dessa ska kunna klamra sig fast vid makten ytterligare ett tag - det kan inte kallas någonting annat än korrupt.