Det finns saker en kommun måste ägna sig åt enligt lagen. Andra saker får man göra om man har medborgarnas och politikernas stöd.
I Övertorneå kommun verkar politikerna ha en kreativ syn på vad som ingår i kärnuppdraget. Det råder bred enighet över blockgränserna (även om partierna är splittrade internt) om förvärvet av konkursade Ekfors krafts elnät.
Fler åtaganden. Större uppgifter. Frågan är vilken kompetens politikerna i Övertorneå har att driva elnätsbolag?
Ett bud på 72 miljoner kronor har lämnats till konkursförvaltare hans Andersson vid Kaiding advokatbyrå – trots att Pite energi bara värderat anläggningen till 35 miljoner ...
Ett eventuellt kommunalt övertagande kan ske under 2013. Men politikerna spiller verkligen ingen tid. Fördelningen av styrelseposter mellan politikerna har redan påbörjats. Kommunen har till och med en påtänkt vd i Rune Routovaara.
Blir Övertorneå kommun elnätsägare är planen att skapa ett bolag tillsammans med privata intressenter (vilka då?) och Haparanda kommun, som dock än så länge sagt nej till medverkan. Även om riskerna därigenom sprids är det ändå en stor investering för en liten och sårbar kommun. Och pengarna uppstår ju inte direkt ur tomma intet.
I vintras meddelade kommunalrådet Roland Kemppainen (S) vad syftet med förvärvet av bolaget var, och det gör mig orolig: ”Mitt uppdrag som kommunalråd är att göra kommunen mer attraktiv att bo i. Det gör vi bland annat genom att förvalta elnätet själva. Då kan vi föröka styra så att priserna blir vettiga för medborgarna och företagarna i kommunen", sade Kemppainen till Norrbottens-Kuriren den 5/1.
I klartext: Priserna i det egna bolaget ska helst hållas nere för att gynna elkunderna, i form av lokala företag, kommuninvånare och kommunen själv. Då blir kommunen "attraktiv".
Jag tycker det är ett mycket bra exempel på varför kommuner inte bör äga eller driva företag över huvud taget. Med Roland Kemppainens arbetsbeskrivning finns det nämligen en överhängande risk att företaget inte beter sig affärsmässigt.
Blir elpriserna för billiga är det kommuninvånarna får täcka upp förluster i bolaget. Blir elpriserna dyra är det kommuninvånarna som får betala i form av högre elpriser.
En kommun – skattebetalarna i densamma – ska inte äga företag som gott och väl skulle kunna fungera på marknadsmässiga villkor. Exemplen med kommunala energibolag från andra håll avskräcker dessutom. I Örnsköldsvik har till exempel kommunen, på grund av långvarig misskötsel av Övik Energi, gått in med uppemot en miljard kronor för att säkra verksamheten.
Övertorneå har i dag Sveriges högsta elnätsavgifter – och det är illa. Ett kommunalt övertagande av elnätet bådar dock inte gott för skattebetalarna i Övertorneå, som i värsta fall kan se fram emot både skattehöjningar och högre priser.