Ledare: Kom hit, ni behövs!

GRUVNÄRINGEN BEHÖVER PERSONAL. Arbetskraftsinvandring kan vara räddningen för branschen.

GRUVNÄRINGEN BEHÖVER PERSONAL. Arbetskraftsinvandring kan vara räddningen för branschen.

Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Politik2012-01-31 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I dag går det två arbetsföra personer på varje pensionär. År 2030 beräknas motsvarande siffra vara 1,4.

Ska vi klara pensionärernas försörjning krävs det att vi har många fler på arbetsmarknaden. Sveriges problem är nämligen arbetslöshet, inte att det är brist på jobb.

Redan i dag har flera branscher stora problem att hitta rätt personer. I transportsektorn saknas taxiförare, busschaufförer och lastbilsförare. Det behövs plåtslagare, CNC-operatörer, svarvare och svetsare till verkstadsindustrin. För att inte tala om bristen på läkare, tandläkare och specialistsjuksköterskor inom vården.

När det gäller yrkesverksamma ingenjörer inom gruv- och metallbranschen kommer drygt hälften att försvinna fram till 2025!

Vi förlorar alla på att jobben i branscherna som går bra inte är besatta.

Optimismen inom gruvindustrin är visserligen fortsatt stor, visar den senaste Gruvbarometern. Men fyra av fem företag anger kompetensförsörjningen som en av de allra viktigaste frågorna.

"För att lösa frågan om kompetensförsörjning och locka nya medarbetare, behöver bolagen tänka om. Många av våra svenska gruvbolag har redan intressanta initiativ på gång och arbetar aktivt med att stärka sin profil på marknaden för att erbjuda intressanta karriärvägar och skapa attraktiva arbetsplatser", kommenterar Sten Håkansson från PWC Sverige, som ligger bakom Gruvbarometern, i ett pressmeddelande.

Man kan förstås försöka påverka ungdomar att intressera sig mer för teknik och naturvetenskap. Man kan jaga uppsagda ingenjörer i Trollhättan. Man kan fortsätta att erbjuda höga löner och bra anställningsvillkor - nyss delade LKAB ut en bonus på inte mindre än 53.500 kronor till sina anställda.

Men frågan är om insatserna räcker? Hur många arbetslösa gruvingenjörer finns det egentligen i Sverige?

"Av de investeringsvilliga företagen är prospektering det område som prioriteras, 62 procent anger att det är det man satsar på under året. Att leta efter nya tillgångar innebär en möjlighet till arbetstillfällen i svensk glesbygd. Samtidigt ser vi i resultatet och i vår dialog med företag i branschen, att det är svårt att locka rätt personal till avlägsna orter i norra Sverige där de flesta gruvorna finns. En utveckling som kan få stor påverkan på lönsamheten på sikt", säger Sten Håkansson.

I Svenskt Näringslivs företagarpanel uppger sju av tio att rekrytering av kompetenta medarbetare är ett av företagets största problem.

Som ledarsidan påtalat förut skulle en ökad arbetskraftsinvandring kunna lösa en del av problemen med arbetskraftsbristen i Sverige, och kanske framförallt i Norrbotten.

Fram till år 2025 kommer 1,6 miljoner svenska arbetstagare att gå i pension. Även om vi skulle lyckas få samtliga arbetslösa och sjukskrivna i arbete krävs också det bidrag som en ökad arbetskraftsinvandring kan ge.