Övergivna regementsområden har förvandlats till blomstrande företagsbyar. Arbetslösheten är låg och sjukskrivningarna få. Och man har länets bästa befolkningsutveckling.
Från 2003 till 2010 gick Bodens kommun från försvar till företagande.
Men nu då?
Det rödgröna trepartistyret som tillträdde förra hösten har spruckit efter att man misslyckats med att komma överens om hur mycket ett busskort ska kosta. Miljöpartiet och Catarina Asp försvann. Nu har de kvarvarande kommunalråden Torbjörn Lidberg (S) och Bosse Strömbäck (V) dessutom ett vilt skenande budgetunderskott att handskas med.
Socialnämnden är den största syndaren, även om både tekniska nämnden och barn- och utbildningsnämnden dras med negativa siffror. I juni hade socialnämnen ett underskott på åtta miljoner. Nu har det mer än fördubblats.
Förra veckan informerades personalen inom socialförvaltningen om det krisartade läget. Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att utforma en rad akuta åtgärder nu i september, medan de långsiktiga sparförslagen presenteras i oktober.
Att ingen ingripit tidigare är minst sagt anmärkningsvärt. Frågan är vad som händer härnäst. Vilka åtgärder kommer man att presentera? Vågar Vänsterpartiet och Socialdemokraterna verkligen gå i strid med facket, som offentligt kritiserat kommunledningen för dålig styrning.
Förre kommunalrådet Olle Lindström (M) är nog inte ensam om att just nu känna oro över kommunens framtid.
"Socialförvaltningen hade tidigare ett överskott på 23 miljoner kronor, nu ligger man 17 miljoner back på bara ett halvår. Det måste handla om en otroligt dålig uppföljning gentemot förvaltningen", sade han till Norrbottens-Kuriren förra veckan.
"Det är symptomatiskt för den röda majoriteten, vi hade en liknande situation på 1990-talet."
Man kan säga mycket om den Olle Lindström-ledda Bodenalliansens frikostiga satsningar på evenemangsarena och hästcentrum. Men till skillnad från tidigare S-ledda konstellationer uppnådde man alltid goda ekonomiska resultat.
Efter åratal av negativa bokslut och statliga räddningspaket lyckades den moderatledda alliansen nå ett överskott redan det första verksamhetsåret, 2003. Det ska sägas att det inte gjordes utan tuffa nedskärningar i den offentliga sektorn. Men dessa var välmotiverade.
Mellan 2003 och 2010 ökade kommunens egna kapital med 300 miljoner kronor. 30 juni 2010 hade Bodens kommun en soliditet på 69 procent.
Framgångarna har inte bara skett på kommunalbudgetens område. I Svenskt näringslivs rankning av lokalt företagsklimat har Boden klättrat 177 platser sedan 2002. Sjukfrånvaron i kommunen minskade dessutom med 46,6 procent mellan 2004 och 2007, vilket var den tredje största minskningen i landet.
Vad har hänt sedan maktskiftet i höst?
Överskottet har förvandlats till ett saftigt underskott. Hur länge till ska vanstyret i Boden få fortsätta?