Minus 8 i Luleå, minus 10 i Överkalix, minus 11 i Övertorneå, minus 13 i Arvidsjaur och minus 26 i Pajala.
Brrr. Den globala uppvärmningen lyser med sin frånvaro här längst upp i norr. I alla fall om man talar om näringslivsklimatet.
Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets kommuner är ingen rolig läsning för de flesta norrbottningar. Inte i år heller.
Visserligen har 9 av 14 kommuner förbättrat sina placeringar från i fjol, och mest av alla i länet har Älvsbyn klättrat, med 58 platser. Men trots de relativa framgångarna är det bara en enda kommun, Bodens, som återfinns på den övre halvan av Sveriges 290 kommuner.
Flertalet av de norrbottniska kommunerna harvar år efter år i bottenskiktet och faktum är att bara 6 av de 100 högst rankade kommunerna ligger i Norrland.
Vad beror det på?
Svenskt Näringslivs ranking grundar sig till största del på de enkätsvar som företagarna lämnat om hemkommunens företagsklimat. Företagen har bland annat lämnat synpunkter på service till företagen, konkurrens från offentliga verksamheter, attityder till företagande samt tillgången till arbetskraft med relevant kompetens.
Rankingen påverkas också till en
mindre del av en rad statistiska fakta, som kommunalt skattetryck, hur stor del av kommunens verksamhet som läggs ut på entreprenad och hur många av kommunens invånare som blev nyföretagare år 2010.
Hur gör då kommunerna som är framgångsrika i rankingen?
Tja, lågskattekommuner som Solna och Vellinge toppar som vanligt. Den verkligt goda nyheten är dock att busslasterna med politiker och kommunanställda näringslivsutvecklare inte behöver skickas längre än till Boden för att inhämta inspiration. Kommunen, som i år placerade sig på plats 55 i riket, klättrade 45 placeringar från fjolåret. Det är bäst i hela Norrland.
I Boden har man sedan flera år tillbaka prioriterat att dagligen ha en välfungerande dialog med företagarna. Enligt näringslivschefen Jeanette Nilsson beror det framförallt på att kommunen fastslagit en långsiktig politisk strategi när det gäller näringslivsarbetet.
- Vi har också försökt vara mer konkreta och lyssnat på vad företagen har för tankar och förändringsbehov. Vi har jobbat aktivt och försökt träffa så många företagare som möjligt, sade Jeanette Nilsson under presentationen av årets näringslivsranking.
Nils Öhman, vd på Bam Mark och Mekaniska i Boden, kunde vittna om att arbetet gett resultat.
- Jag känner att man fått ett ökat stöd. Vi får snabba besked av tjänstemännen och man har också någon att bolla tankar med.
Något att ta lärdom av för övriga kommuner. Ett bra företagsklimat gör det nämligen lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Det har helt avgörande betydelse för tillväxten, jobben och välfärden i framtiden.
Om Boden kan hamna på övre halvan borde övriga Norrbotten också kunna göra det.
Det finns egentligen inget alternativ. Händer ingenting väldigt snart riskerar vi i stället att långsamt frysa ihjäl.