Ledare: Kasta skygglapparna

AVSKÄRMADE. Inte konstigt att kommunerna ser företagarna som ett särintresse.

AVSKÄRMADE. Inte konstigt att kommunerna ser företagarna som ett särintresse.

Foto: Frida Hedberg/Scanpix

Politik2013-01-30 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Trots alla feta rubriker om varsel och uppsägningar går det bra för företagen Norrbotten. I alla fall bättre än på många andra håll i landet.

I mitten av december presenterade SCB statistik som avslöjade att norrbottningarna ledde den regionala tillväxtligan i Sverige. Strax därefter kom Svenskt Näringslivs lokala företagarpanel, som visade att länets företagare såg positivt på framtiden. Sex av tio företag i Norrbotten räknade inte med någon minskning av vare sig produktion eller försäljning under de kommande sex månaderna.

I måndags offentliggjordes företagarnas enkätsvar i Svenskt Näringsliv årliga rankning av kommunernas företagsklimat. Den gav en betydligt mörkare bild av läget.

Bara två av kommunerna i länet (Luleå och Älvsbyn) lyckades kravla sig över kommunsnittet på 3,34. Resten är fast förankrade i botten.

Hur kan det då gå väldigt bra för Norrbotten i den ena undersökningen men fruktansvärt dåligt i den andra? Jo, de mäter två vitt skilda saker.

I företagarpanelen får företagarna beskriva framtidsutsikterna för sin egen verksamhet. I Svenskt Näringslivs enkät svarar de på vad de tycker om kommunens verksamhet. Lägger man ihop resultaten ser vi att Norrbottens företagare är optimistiska om framtiden - trots att de upplever kommunernas företagsklimat som fientligt.

När det gäller hur företagarna upplever att kommunerna behandlar dem finns en lång rad brister. Man får bland annat inte det bemötande man förväntar sig, handläggningstiderna drar ut på tiden och man blir utkonkurrerad av kommunala verksamheter. Det är allvarligt.

Alla kommunalpolitiker vet egentligen vad som skapar jobb, välstånd och utveckling. Företagandet brukar också hyllas i allehanda visionsdokument och planer. Ja, inte minst omhuldas det av den stora offentligfinansierade näringslivspolitiska sektorn i länet. Enkätundersökningen pekar dock på att företagsamheten i praktiken fortfarande ses som ett särintresse.

Hur gör då kommunerna som lyckas bättre? På Svenskt Näringslivs hemsida finns en intervju med kommunalrådet i Mönsterås kommun, som fått över 4,0 i betyg av företagarna under de senaste tio åren.

"Under årens lopp har det vuxit fram en stark medvetenhet bland politiker och tjänstemän i kommunen om sambandet mellan att människor startar och driver företag och att kommunen kan locka fler invånare och öka skatteintäkterna för att finansiera välfärden", säger kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås, Roland Åkesson (C).

Kanske är det svårt att få till stånd ett attitydskifte i röda Norrbotten? Mönsterås har ju borgerligt styre. Nja, Roland Åkessons svar indikerar att det snarare handlar om ledarskaps- och kulturfrågor, både på politiker- och tjänstemannanivå. Åkesson igen:

"Risken är att man slår sig till ro. Arbetet med företagens villkor måste hela tiden fortsätta. Inte minst måste nya medarbetare, som kanske kommer direkt från en utbildning, skolas in i den serviceanda som vi vill ska genomsyra kommunen."

Kan Mönsterås prestera 4+ tio år i rad ska väl kommunerna i här uppe också klara att vända utvecklingen? Det är verkligen på tiden att företagen i Norrbotten får den uppmärksamhet de förtjänar.