Ledare: Kärnkraftsval i höst

SIKTAR BAKÅT. Får Mona Sahlin (S), Maria Wetterstrand (MP) och Lars Ohly (V), och deras tre partier bestämma, blir det inga nya reaktorer.

SIKTAR BAKÅT. Får Mona Sahlin (S), Maria Wetterstrand (MP) och Lars Ohly (V), och deras tre partier bestämma, blir det inga nya reaktorer.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/Scanpix

Politik2010-06-22 06:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
"Sverige ska gå före", står det i inledningen av rapporten från Alliansens arbetsgrupp för miljö och klimat. Det gör Sverige redan. Som Alliansens rapport beskriver befinner sig svenska koldioxidutsläpp, om man nu kan tala om "svenska" i sådana här sammanhang, på en relativt låg nivå, sett ur ett globalt perspektiv. Framför allt är det kärnkraftens och vattenkraftens stora andel av elproduktionen, över 85 procent, som gjort Sverige mindre beroende än många andra länder av fossila bränslen. Det här är det viktigaste, det grundläggande; inte alla de procentmål, klimatpolitiska ambitioner och satsningar på "förnybart" och "grön tillväxt" som särskilt centerpartisterna i regeringen älskar att rada upp. Det är kärnkraften - och vattenkraften - som gör svensk energiproduktion "ren". Den andra sidan av detta faktum är energipolitisk: Sverige klarar sig inte utan kärnkraften. Alla allianspartier har, efter år av stridigheter, äntligen insett detta. I sin miljörapport resonerar Alliansen lätt haltande om en förlängd "kärnkraftsparentes", och skriver att "ett generationsskifte inom kärnkraften inte står i strid med ambitionen att minska beroendet av kärnkraft". Men det viktigaste är vad Alliansen gör. Och efter en dramatisk riksdagsomröstning i förra veckan, där regeringens förslag gick igenom med liten marginal (två centerpartister röstade emot), har Sverige äntligen övergett den destruktiva, irrationella låsning i energipolitiken som funnits med oss sedan den olycksaliga folkomröstningen 1980. Från och med 2011 blir det tillåtet att uppföra nya reaktorer den dag de gamla tjänat ut. Därtill vill Alliansen satsa på kärnteknisk forskning, där nya möjligheter öppnats sedan regeringen skrotat den gamla så kallade tankeförbudslagen, som hämmat utvecklingen av svensk kärnteknik. Svensk basindustri hör till dem som hjärtligt välkomnar Alliansens omläggning av svensk energipolitik. "Det här är ett mycket bra besked för den elintensiva industrin och de 400.000 svenskar som arbetar inom basindustrin och dess kringnäringar", säger Kenneth Eriksson, ordförande i svensk basindustris organisation för energifrågor, SKGS. Han har facket med sig. IF Metall står bakom att ny kärnkraft tillåts; fackföreträdare inom basindustrin i Norrbotten har flera gånger uttalat sig
positivt om nybyggnad. Som allt annat i politiken gäller den förlösande nyordning som regeringen grundlagt endast tills vidare. Snart är det val igen, och en rödgrön opposition står redo att riva upp Alliansens beslut om kärnkraften.
Miljöpartiet är ivrigast att börja avveckla, men inget av de tre partierna är villigt att släppa fram ny kärnkraft. S, V och MP påstår sig vilja satsa på framtiden, på det nya, men har låst fast sig i historien. De vill gå bakåt.